La incertesa sobre la recuperació del turisme enmig de la crisi del coronavirus i un estiu que cada vegada és més a tocar eclipsa part de l'espai mediàtic els darrers dies. En aquest marc, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, reclama que la Unió Europea unifiqui els criteris de mobilitat arreu com a mesura per salvar el turisme. De fet, tot i que darrerament es posa l'èmfasi en el turisme local i de proximitat, la realitat és que el 85% de la despesa turística a Catalunya prové del turisme estranger, motiu pel qual, diu Chacón, "és necessari un pla de suport a nivell europeu". Alhora, també critica la iniciativa del govern espanyol de posar en quarentena els turistes i reclama claredat en les mesures que es prenguin.

En una conferència telemàtica conjunta amb els responsables de turisme a Andalusia, Manuel Alejandro Cardenete, i a les Illes Balears, Manuel Porras, dues comunitats que, com Catalunya, també tenen una forta dependència del turisme, i el president de l'Associació empresarial d'Agències de Viatges (ACAVe) Martí Sarrate, s'han plantejat els reptes del sector en el moment d'incertesa actual. Una trobada en què, de fet, també hi havia d'assistir la Secretària d'Estat de Turisme, Isabel María Oliver, qui finalment no ha aparegut "per problemes tècnics".

La reobertura de fronteres a Europa ha eclipsat part del debat. Fa uns dies, la Comissió Europea anunciava un pla de reobertura de fronteres per fases, semblant al pla de desescalada estatal, que aniria permetent la mobilitat entre països en funció de la situació sanitària per la pandèmia. Amb tot, tant des de Catalunya com també des de les Illes Balears, reclamen celeritat perquè la dependència del turisme estranger és molt elevada i asseveren que la demanda interna "no servirà per cobrir expectatives". A més, han reiterat la importància de disposar d'uns protocols sanitaris "harmonitzats" a escala europea que serveixin com a "guies d'actuació".

"Atenent-nos a les dades del 2019, el turisme estranger va suposar 21.000 milions d'euros" davant els 4.000 milions que suposa el turisme català i el nacional per a Catalunya, "cosa que demostra la dependència que tenim del mercat estranger", assevera Chacón. En aquest sentit, explica que "hem sol·licitat i aprovat amb la ministra un pla de suport a nivell europeu, que quasi podríem dir que és un rescat del turisme". En paraules de la consellera, avisa que "és important no restringir i no prendre decisions arbitràries, com ara la quarentena dels turistes o el tancament de fronteres; s'ha de treballar en aquests àmbits".

dades turisme 2019 catalunya DEPARTAMENT EMPRESAFont: Departament d'Empresa

Alguns països com ara Itàlia han iniciat mètodes per incentivar el turisme local, com ara bons familiars per fer escapades dins d'una mateixa regió. Respecte aquesta idea, la consellera d'empresa ha asseverat que "no és una mala opció, però és qüestió de pressupost. Les ajudes han de provenir de fons públics, i tot es resumeix en quina quantitat estan disposades les administracions a invertir en el sector".

Un Pla Marshall pel turisme

Des de les tres autonomies participants en el debat estan d'acord amb una cosa: "les mesures de la UE pel turisme no són suficients". En aquest sentit, Chacón ha reiterat que "sol·licitem un Pla Marshall pel sector, perquè el que necessita són ajudes directes i liquiditat", ha asseverat. 

Alhora, a tota la problemàtica, la consellera ha evidenciat que un dels grans problemes és que hi ha moltes decisions que estan centralitzades. "Quines aerolínies sobreviuran a aquesta crisi? Quina serà la capacitat dels avions que es podrà omplir? Totes aquestes coses no les podem controlar nosaltres i apelem a les relacions bilaterals entre ministeris i esperem que la resposta sigui positiva", ha explicat la consellera. 

Davant la incertesa de com es gestionarà tota aquesta crisi per un sector que no factura i que ja ha perdut els guanys que preveia per la temporada de Setmana Santa i del Mobile World Congress, s'aferra a l'última esperança de no haver de donar també l'estiu per perdut.