Un grup d'economistes assegura que el Govern de Catalunya tindria fins a 9.000 milions d'euros més cada any si tingués un tracte fiscal similar al del País Basc. És a dir, si els impostos que paguen els qui viuen a Catalunya servissin en una proporció més alta per les polítiques socials a Catalunya, explica RAC1.

L'informe on es revela aquesta informació el signen els economistes Albert Carreras, Joan B.Casas, Júlia Montserrat, Daniel Quer, Francesc Raventós i Josep Reyner. Al text aprofiten per denunciar que amb el sistema actual de distribució de recursos públics, el Govern de Catalunya és el que disposa de menys recursos per habitant, tot i aportar un 20% de recaptació tributària per sobre de la mitjana espanyola.

L'economista Joan B.Casas explica a RAC1 algunes d'aquestes desigualtats respecte altres comunitats autònomes: "És equitatiu que el País Basc tingui per habitant un 85% més de recursos que Catalunya, tenint el mateix marc constitucional? És racional que Madrid, que hem estimat nosaltres que té un impacte (com a conseqüència de l’efecte capitalitat) d’uns 28.000 milions d’any, a sobre practiqui ‘dumping’ fiscal?".

La pandèmia exigeix corregir errors

Per la seva banda, Francesc Ravetós ha indicat que la pandèmia ha fet necessari corregir errors: "Arriba un moment que afecta greument la qualitat de vida dels ciutadans. Ho volem denunciar i que al final es trobi una solució que resolgui el problema. Nosaltres proposem una solució factible i constitucional".

El govern de Rajoy i la negativa al pacte fiscal

El novembre de 2017 va ser una de les darreres vegades que es va discutir sobre la possibilitat de negociar un pacte fiscal amb Catalunya. El govern espanyol d'aquell moment, amb Mariano Rajoy al capdavant, s'hi va negar

El desembre d'aquell mateix any, Íñigo Urkullu, va proposar en un article a El País que el govern espanyol abordés el nou finançament autonòmic pensant en el concert econòmic per a tots els territoris. D'aquesta manera, considerava que s'"avançarà en un nou sistema descentralitzat", així com perquè el finançament dels territoris fos més eficient.

"El concert econòmic i la quota fonamenten el principi de bilateralitat", afirmava el lehendakari, al mateix temps que afegia que aquest és "un sistema equiparable a la resta de sistemes fiscals europeus" perquè es tracta d'"un sistema fiscalment responsable i no suposa cap tipus de privilegi"