El govern espanyol descarta la possibilitat de negociar un pacte fiscal amb Catalunya així com cap negociació bilateral amb la Generalitat sobre la reforma del model de finançament del règim comú.

Així ho asseguren aquest dimecres fonts de l’executiu de Mariano Rajoy, que avancen que el Consell de Ministres estudiarà -sense aprovar- aquest divendres la proposta de finançament que emana de la comissió d’experts i del grup de treball creat amb les CCAA on Catalunya no ha participat.

Les mateixes fonts asseguren que l’objectiu de l’executiu espanyol és que la comissió d’anàlisi del model territorial que es va obrir a iniciativa del PSOE al Congrés dels Diputats -suposadament per abordar una futura reforma constitucional-, se centri en el debat d'aquest model de finançament, i no en altres qüestions. El PP ja va anunciar la setmana passada que no tenia intenció d'abordar cap reforma constitucional a aquesta comissió, on no hi participen ni Podem ni els partits independentistes.

En tot cas, l’executiu de Rajoy dona per fet que l’aprovació definitiva del nou sistema de finançament va per llarg i no es farà realitat aquest 2017.