BBVA Research, el servei d'estudis del BBVA, estima que l'economia catalana, que el 2018 va despuntar un 2,3%, creixerà aquest any un 2,2% i un 2% el 2020, i que en aquests dos anys Catalunya generarà uns 126.000 llocs de treball. L'economista en cap per a Espanya i Portugal de BBVA Research, Miguel Cardoso, ha estimat que Catalunya podria situar la seva taxa d'atur per sota del 10% a finals de 2020, en concret en un 9,8%.

Cardoso ha recordat que l'economia catalana ha passat de créixer un 3,2% el 2017 a un 2,3% el 2018 a causa de la "desacceleració" de la demanda externa, de l'activitat turística, de la indústria i del consum privat, però augura que Catalunya mantindrà el 2019 i el 2020 una dinàmica econòmica positiva.

Tanmateix, aquest banc estima que els esdeveniments que van marcar 2017 com els atemptats terroristes de Las Ramblas i la crisi política d'octubre d'aquell any, "han fet que Catalunya tingués entre agost de 2017 i gener de 2019 uns 30.000 afiliats menys" a la Seguretat Social -entorn d'un 1% de l'ocupació- que els que hauria tingut en circumstàncies normals, segons els seus càlculs.

Cardoso ha dit que no és possible separar l'efecte dels atemptats del qual hagi pogut tenir la crisi política, encara que ha apuntat que la fractura oberta per aquests esdeveniments extraordinaris en indicadors com l'afiliació a la Seguretat Social encara no s'ha tancat.

L'economista en cap de BBVA Research també ha donat per fet que un avançament electoral a Catalunya tindria un "efecte negatiu" sobre l'economia catalana, com succeeix amb qualsevol procés electoral, ha comentat. Amb tot, ha argumentat que tant el preu del petroli i el canvi euro/dòlar es mantindran previsiblement estables, i que això, combinat amb el manteniment de la política monetària expansiva, afavorirà a una economia com la catalana, que aporta el 25% de les exportacions de l'Estat.

Quant al turisme, BBVA Research destaca que Catalunya ha aconseguit "una recuperació relativament important del turisme estranger" després dels esdeveniments de 2017. No obstant això, Cardoso ha advertit que existeixen riscos globals que podrien afectar a una economia com la catalana, com les tensions comercials entre els EUA i la Xina o la sortida britànica de la UE, així com altres de caràcter local, com la política econòmica a Espanya. En aquest punt, ha dit que existeix "incertesa" tant per les polítiques que aplicarà el nou Govern com per la situació de pressupostos prorrogats que caracteritza Catalunya.

Segons BBVA Research, Catalunya creixerà al mateix nivell que Espanya en 2019, un 2,2%, i una mica per sobre el 2020, un 2%, davant l'1,9% estimat per al conjunt d'Espanya, amb el que es completarien sis anys consecutius de creixement a Catalunya. En el primer semestre de l'any, l'economia catalana podria estar evolucionant a un ritme del 0,6% trimestral, amb un dinamisme més important de Barcelona i la seva àrea metropolitana, però en la segona part de l'any el BBVA estima que aquest creixement podria desaccelerar-se. Entre els reptes de futur de l'economia catalana, el BBVA esmenta el d'augmentar l'especialització en serveis d'alt valor afegit i dur a terme les reformes necessàries per reduir les vulnerabilitats d'aquesta economia.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat