Catalunya podria quedar-se sense subministrament d'algunes begudes alcohòliques, especialment de cara a les festes de Nadal. El bloqueig pel Brexit, sumat a la crisi internacional de transport i combustible, fa que algunes marques ja tinguin dificultats per fer arribar les begudes al nostre país, com és el cas de Seagrams, Beefeater o Absolut.

Ara mateix, Europa viu un còctel de factors que fa que ens puguem trobar sense poder comprar aquests productes: han augmentat els costos del transport, les matèries primeres no arriben i hi ha un embús a les duanes pel Brexit. I això podria agreujar-se, i molt, per Nadal, ja que el consum d'alcohol es multiplica i també puja la demanda del transport de mercaderies.

De fet, alguns bars i restaurants ja s'han vist obligats a anar a comprar l'alcohol als supermercats perquè els proveïdors s'han quedat sense i temen pel que pugui passar en les setmanes vinents. Això arriba precisament en un moment en què s'han relaxat les restriccions i ha augmentat el consum de les begudes alcohòliques.

ALCOHOL PIXABAY

Pixabay

Els productes de proximitat

L'altra cara de la moneda, però, és que aquesta absència de marques internacionals ha afavorit la venda d'altres produïdes al nostre territori, un canvi de consum que podria venir per quedar-se. Però les marques locals també noten els problemes, ja que els està fallant el subministrament de vidres i suro per les crisis que s'anomenaven anteriorment.

Escassetat segons l'alcohol

El rom, produït principalment al Carib, podria ser un dels alcohols més afectats afectat per l'altíssim cost que ara mateix té el transport i que ha provocat grans retards als estocs de molts productes. El whisky, majoritàriament de producció anglesa, en canvi, es veuria afectat per la crisi del Brexit.

Per contra, el vi, el cava i la cervesa que consumim es produeixen gairebé completament al nostre país i, per tant, el subministrament, en principi, estaria assegurat. Tot i això, aquestes empreses tindran dificultats per exportar, que és el que fan amb el 40% de la producció. Al Regne Unit ja pateixen, per exemple, per la manca de cervesa.

Botella de vino

Una situació molt perillosa per al sector

El director executiu de la patronal d'Espirituosos d'Espanya (FEBE), Bosco Torremocha, explica que hi ha un desproveïment dels mercats i alerta que si la situació es prolonga, algunes companyies fins i tot veuran compromesa la seva supervivència: "Un trencament d'estoc és un drama per una empresa. Si s'allarga i no pots atendre comandes, no tens facturació i, per tant, no tens liquiditat".

Preguntat per les seves estimacions de cara a Nadal, declina fer qualsevol tipus de previsió: "No puc pensar en la campanya de cara a final d'any, com a representant del sector estic centrat ara mateix en el dia de demà, en com resoldre aquesta crisi tant aviat com es pugui", insisteix.