"Ho podem dir en molts idiomes: Benvinguts, Bienvenidos, Welcome, Wilkommen! Som una economia global i tothom hi és benvingut", que deia aquest matí la consellera d'Empresa, Àngels Chacón. Les dades d'inversió estrangera a Catalunya, presentades avui pel Departament d'Empresa i Coneixement, demostren la consolidació de Catalunya com a pol d'atracció d'inversió estrangera.

I és que el 2018, Catalunya ha batut el rècord històric en projectes gestionats i materialitzats, un total de 84 projectes (el 20% més que el 2017), aconseguint un projecte captat cada 4,3 dies naturals. A més, aquests han creat un total de 5.455 llocs de treball, un 70% més respecte el 2017, el que suposa el 7,2% de la creació d'ocupació a Catalunya el 2018. Això es tradueix en 18 llocs de treball creats o mantinguts cada dia natural, en què el 63% són llocs de treball altament qualificats, en perfils professionals de sectors com R+D o TIC. Alhora, s'han creat 15.600 nous llocs de feina entre 2014 i 2018, un 68% més que el quinquenni anterior. 

La inversió captada el 2018 suposa, segons ha comptabilitzat Empresa, un total de 322,3 milions d'euros, un 34% més que el 2017, cosa que es tradueix en 6,2 milions captats cada setmana de mitjana. Així doncs, es tracta de la xifra més elevada de la sèrie històrica pel que fa al nombre de projectes captats per ACCIÓ i els llocs de treball creats, i des del Departament reiteren la importància de comptabilitzar aquestes inversions en quinquennis, i en el darrer (2014-2018) el nombre de projectes materialitzats amb el suport de la Generalitat ha augmentat un 64% en comparació amb el quinquenni anterior. 

Com és la inversió que ve?

El 74% de la inversió captada entra en les categories de nova inversió o la de greenfield. D'aquest 74%, el 39% és nova inversió, que contempla aquelles empreses que ja estan a Catalunya però decideixen portar una nova activitat al territori. El 37% restant és greenfield, és a dir, empreses que aterren per primera vegada a Catalunya perquè la consideren el millor lloc on localitzar-se. 

Això suma 74% "que és molt significatiu" apunta el delegat d'ACCIÓ, Joan Romero, "perquè ens diu que empreses que aposten pel territori ja sigui instal·lant-s’hi per primera vegada o portant més activitat". Així doncs, es multipliquen per 5 el nombre de greenfields d’un quinquenni a l’altre. D'altra banda, un 12% són ampliacions, és a dir, empreses que amplien plantes o activitats ja existents al territori. 

Històricament Catalunya rebia inversió estrangera de l’àmbit manufacturer, i aquesta no ha deixat de venir però s’hi ha afegit una nova tipologia d’inversió. El sector TIC és el més voluminós i aglutina el 27% dels projectes d'inversió i ha doblat d’un quinquenni a l’altre el nombre de projectes que vénen a Catalunya.

Què fa que els inversors escullin Catalunya?

La consellera d'Empresa ha explicat que Catalunya compta amb una economia "basada en indústria i economia productiva, en què fins el 50% del nostre PIB gira al voltant d’aquesta economia productiva". És per aquest motiu que moltes empreses estrangeres veuen en el territori un potencial econòmic important, a més de la geolocalització estratègica i l'atracció del talent internacional. 

De fet, en paraules del delegat d'ACCIÓ, Joan Romero, "fa uns anys es perdien projectes per competitivitat salarial, que anaven a Portugal o altres llocs on es paguessin salaris més baixos, però ara altres factors juguen un paper més important, com la geolocalització estratègica de Catalunya", ha asseverat.

El retorn d'empreses: "Benvinguts siguin"

Preguntada sobre la fuga de seus i què farà la Generalitat per incentivar el retorn, un tema que torna a ser recurrent des de l'informe del Col·legi d'Economistes, Chacón ha estat contundent: "El decret del 6 d'octubre que facilitava els trasllats de seus no el vam impulsar des de la Generalitat, i per tant potser en comptes de preguntar-nos què farem nosaltres perquè tornin, s’hauria de preguntar a l’Estat". 

Amb tot, la consellera ha asseverat el que ja s'ha dit repetides vegades, que "ens agradaria que tornin, però no els donarem incentius fiscals". Alhora, ha exposat que "crec que és important que des de l’estranger se’ns reconeix com la millor estratègia de captació d'inversió estrangera, com el millor ecosistema, etcètera. Si això no és suficient, hi ha alguna cosa que se m’escapa. Demostrem sobradament que rendibilitzem cada inversió que es fa al territori".

Finalment, "la nostra estratègia passa per ser un actor principal en aquest nou context global, i estar molt atents en què fan Xina i Estats Units. O hi som o desapareixerem".