El 2018 ha estat un any "força bo", tot i que es comença a entreveure "una certa desacceleració" en alguns indicadors. Amb tot, "l'apocalipsi econòmic que ens venien per la política" no és el que mostren les dades, segons afirmen des del Col·legi d'Economistes de Catalunya en la Valoració de la conjuntura econòmica catalana, presentat aquest matí pel grup de conjuntura. 

D'aquesta manera, els economistes conclouen que el 2018 ha estat un bon any per a Catalunya econòmicament parlant, i preveuen un 2019 "raonablement bo". El PIB català ha continuat creixent a ritmes superiors que l'espanyol durant els tres primers trimestres del 2018, un 3% enfront un 2,6%. Les previsions de creixement pel 2019 són una mica més baixes, entre un 2% i un 2,5%. "Eppur si muove" -malgrat tot, es mou-. 

La irrellevància dels pressupostos

L'economista Albert Carreras ha assegurat que, pel que fa al Sector Públic, "la Generalitat té controlada l'economia gràcies al bon comportament dels ingressos". Amb tot, "estem preocupats per la dilució en què se sotmet el paper dels pressupostos de l'Estat (PGE)". Carreras explica que hi ha forta pressió perquè s’aprovin els PGE, però d’altra banda els grans increments de despeses ja s'han aprovat sense pressupostos nous -ahir es va aprovar l'augment de les pensions, també s'ha aprovat l'increment dels sous dels empleats públics, etcètera-.

"Estem veient que es pot governar la despesa, les retallades i l'augment de despesa mitjançant el decret llei, encara que no hi hagi pressupostos". Això, segons explica Carreras, "porta a una deslegalització, a una creixent irrellevància dels comptes de l'Estat". Així, "hem vist que tot allò que sigui molt transversal i cap partit polític s’hi vulgui oposar, serà fàcilment aprovable a partir d’un decret llei", apunta. "Si no calen els pressupostos que ens ho diguin, s’ha desvirtuat la funció que aquests tenien històricament".

El turisme, "en rècord" 

D'una banda, l'economista i periodista Jordi Goula ha destacat el turisme, al·legant que "el tema del turisme s'ha tractat d'una manera que ha fet molt mal", apuntant als discursos d'alguns que consideraven que el turisme a Catalunya estava "en crisi". "Si mirem les dades, fins el mes de novembre ja s'havia assolit tota la xifra de despesa d’estrangers del 2017", explica Goula. Amb tot, "el que ha fallat ha estat el turisme intern, que ha registrat un 7,4% menys".

Malgrat això, "no podem parlar de crisi, hem de parlar de rècord". "És fàcilment imaginable que aquesta davallada es deguda a com es ven el que passa a Catalunya a Espanya", assegura. Amb les dades a la mà, les pernoctacions a Barcelona han registrat 17 milions d'estrangers i 2,7 milions d'espanyols. "Hi ha sectors que tenen certa tendència a queixar-se", diu Goula. 

A més, els hotels que creixen a Catalunya en pernoctacions d’estrangers són els de 4 i 5 estrelles, per la qual cosa "està venint un turisme de més qualitat". "El sector turístic no està en crisi malgrat els boicots d'Espanya", assegura el degà del Col·legi, Modest Guinjoan. 

Eppur si muove

L’economia catalana "Eppur si muove" -"malgrat tot, es mou"- que deia Galileu. "La realitat ha desmentit el catastrofisme", diu Modest Guinjoan, assegurant que les dades indiquen que l’economia catalana es mou en el bon camí. Guinjoan ha apuntat a les exportacions, en què ha assegurat que una vegada més, l’economia catalana marcarà rècord històric en les exportacions. "Anem de rècord en rècord pel que fa a les exportacions", assegura, que són més del 25% del total de les exportacions espanyoles.  

Pel que fa al mercat de treball, l'economista Xavier Cuadras apunta que la taxa d'atur de Catalunya (10,6%) és encara alta però "molt millor que l'espanyola", que registra un atur del 15%. Així doncs, ​el comportament mercat de treball "ha estat prou positiu aquest any 2018".

Finalment, Cuadras afirma que continua un creixement que no és tan sòlid com el que hem tingut des del 2014 i que confirma la desacceleració, però "és una tendència que hauríem de considerar normal i no respon a un comportament idiosincràtic, sinó que cal valorar en el context de l’economia global".