L'empresa catalana Wallbox, dedicada al disseny i fabricació de carregadors per a cotxes elèctrics, cotitza des d'aquest dimecres a la Borsa de Nova York gràcies a l'acord de combinació de negoci assolit amb el vehicle d'inversió Kensington Capital Acquisition Corp. L'operació permetrà a Wallbox obtenir 330 milions de dòlars de finançament, incloent una inversió privada, totalment subscrita, de 100 milions de dòlars, liderada per Janus Henderson Investors, Luxor Capital, Cathay Innovation i Kensington Capital Partners.

Segons ha informat Wallbox, el valor implícit proforma de la companyia resultant de la combinació de negoci, que mantindrà aquest nom i cotitzarà sota el codi WBX, és d'aproximadament 1.500 milions de dòlars, més de 1.200 milions de dòlares. Els consells d'administració de Kensington i Wallbox han aprovat l'operació, que s'espera que es completi en el tercer trimestre de l'any.

Wallbox ha aterrat a la Borsa de Nova York a través d'un mecanisme cada vegada més habitual com a alternativa per captar capital i accelerar els processos de sortida al mercat: els denominats SPAC, vehicles d'inversió amb propòsit de compra. En aquests casos, les entitats poden sortir a cotitzar al mercat encara que l'operació no s'hagi tancat i ho fan com una companyia SPAC, això és, amb l'objectiu de recaptar capital per a una possible fusió o adquisició.

Què és Wallbox?

Fundada el 2015 en Barcelona, Wallbox fabrica solucions de càrrega intel·ligents per a vehicles elèctrics i compta actualment amb més de 500 treballadors, repartits en oficines a Europa, Àsia i Amèrica, així com dues fàbriques pròpies.

La firma va completar en el primer semestre de l'any passat una ronda d'inversió de 23 milions d'euros i el febrer de 2021 va captar uns altres 33 milions per a la seva expansió a nous mercats, l'ampliació de les instal·lacions de fabricació i la contractació de nous professionals.

De fet, la companyia va anunciar fa unes setmanes que busca una ubicació per obrir una nova fàbrica de producció als Estats Units i té previst invertir 9 milions d'euros en la posada en marxa d'una planta a la Zona Franca de Barcelona. Actualment, Wallbox té nou oficines a tres continents i ha venut més de 100.000 unitats des de la seva fundació el 2015.

Iberdrola, el major inversor institucional de Wallbox, ha anunciat recentment l'adquisició dels primers 1.000 carregadors ràpids del model Supernova com a part del seu pla de mobilitat sostenible per desplegar més de 150.000 carregadors a llars, empreses i xarxes de vies públiques.

Kensington Capital Acquisition Corp. és un SPAC, un vehicle d'inversió amb un propòsit especial de dur a terme una fusió, compra d'accions o combinació de negocis similar amb empreses que operen al sector de l'automòbil. L'equip de Kensington ha completat més de 70 transaccions automobilístiques i té una àmplia experiència combinada liderant algunes de les companyies automobilístiques més grans del món.