El Sindicat Espanyol de Pilots de Línies Aèries (Sepla) ha vaticinat avui un nou escenari de caos a l'aeroport de Barcelona-el Prat si aquesta aerolínia, que té aquí la seva seu operativa, no atura la "incessant fugida" de pilots a d'altres companyies competidores.

El cap de la secció sindical de Vueling, Juan Manuel Redondo, ha xifrat aquesta sortida de pilots en més d'un centenar en l'últim any, fet que suposa, ha afegit, un 10% d'una plantilla composta per uns 1.100 treballadors d'aquest col·lectiu.

El Sepla ha mostrat avui la seva preocupació per aquesta sortida de pilots que segons el seu parer "pot provocar una altra situació de caos" durant l'estiu a Barcelona, com la que es va produir a l'estiu de 2016, i que pot afectar altres bases i una cancel·lació massiva de vols. Redondo ha precisat que la companyia de baix cost es troba en una "etapa de creixement" i que aquesta estratègia "es pot veure compromesa" per no disposar de prou pilots.

Condicions laborals

El cap de la secció sindical ha assenyalat com a motius principals d'aquesta fugida de pilots les seves actuals condicions laborals "per sota del mercat". Ha revelat que existeix "una gran demanda" de pilots en totes les companyies, a causa del creixent trànsit aeri, i altres aerolínies "com Ryanair o Easyjet estan captant pilots, i no n'hi ha tants".

Altres dels problemes entre els pilots de Vueling són, segons el parer del delegat de Sepla, "l'incompliment del conveni col·lectiu" signat el 2014; els processos de selecció de noves incorporacions no tancats i la no assignació dels dies lliures pendents i de vacances. Redondo ha transmès avui el "malestar de tot el col·lectiu", ja que segons el seu criteri "se senten molt defraudats per la companyia".

Ha precisat que les fugides els últims 12 mesos corresponen a pilots de totes les categories, tant cap a companyies low cost com les tradicionals. Un pilot de Vueling cobra, segons ha explicat, entre els 1.000 euros nets de sou base al mes en l'escala més baixa, davant dels 3.000 euros que paga Easyjet en aquell mateix escalafó, al marge dels variables.

Missatge de tranquil·litat?

Vueling ha llançat avui un missatge de tranquil·litat i ha afirmat tenir tots els recursos humans i materials disponibles per afrontar la campanya de Setmana Santa i estiu "amb totals garanties".

Així ho ha assegurat la companyia en un comunicat intern remès a la plantilla, després que el sindicat Sepla hagi alertat que l'Aeroport de Barcelona-el Prat pot viure un escenari de caos si Vueling, que té aquí la seva seu operativa, no atura la "incessant fuga" de pilots a altres companyies competidores. La direcció explica en la nota que l'aerolínia compta actualment amb més de 1.100 pilots i que l'últim any ha registrat 90 sortides.

Durant l'última convocatòria oficial de contractació de pilots, afegeix, es van presentar més de 2.0000 candidats i van ser preseleccionats un miler, dels quals entre 150 i 200 s'incorporaran a la companyia en els pròxims mesos, en funció de les necessitats operatives.