Les tretze Cambres de Comerç de Catalunya destinaran 10 milions d'euros per "ajudar" les empreses i els autònoms a pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus i evitar el màxim tancament de companyies possible. El projecte Levanta, Activa i Acelera el teu negoci oferirà més de cinquanta serveis agrupats a vuit blocs de finançament, emprenedoria o mediació, entre d'altres. Més enllà d'aquests ajuts, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha recordat que els empresaris volen treballar i reclama "posar data" a l'obertura dels establiments, ara que la situació de la pandèmia "sembla que es comença a controlar".

La iniciativa inclourà ajuts directes procedents del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) de fins a 4.000 euros per impulsar la digitalització de les companyies i oferirà assessorament i acompanyament a les empreses, a més de cursos de formació i microcrèdits.

I és que, el 80% de les empreses han reduït els seus ingressos un 35% de mitja en el tercer trimestre, segons l'enquesta de clima empresarial elaborada per la Cambra de Comerç Barcelona conjuntament amb l'Idescat. "És una barbaritat", ha lamentat el president de l'ens cameral, Joan Canadell. El també president del Consell de Cambres ha advertit que la reducció d'un terç dels ingressos, en molts casos, fa "totalment inviable" la continuïtat de les empreses, especialment si no disposen d'un "bon matalàs" o ajuts directes de les administracions.

L'hostaleria perd un 62% dels seus ingressos

D'altra banda, Canadell ha advertit que el nombre d'expedients de regulació d'ocupació (ERTO) ha baixat perquè hi ha una "part molt important" de treballadors que han anat a l'atur permanent. "Aquest fet dificultarà encara més la recuperació econòmica", ha advertit el president.

En el tercer trimestre, un 71% de les empreses catalanes continuen afectades per la crisi del coronavirus. Aquesta xifra és inferior a la registrada en l'inici de la pandèmia, quan es va assolir un pic del 86%, però evidencia que el coronavirus continua tenint un impacte "molt important" en les companyies. El sector més afectat per la pandèmia és l'hostaleria, amb una caiguda "insostenible" dels ingressos del 62% de mitja. Per dimensió, les companyies que han patit un impacte més important han estat les microempreses, amb un descens de la facturació del 38% en el tercer trimestre.

Canadell ha destacat que l'únic aspecte positiu és l'augment "significatiu" de companyies que estan oferint nous productes o serveis. "Les empreses que es reinventen, a mitjà termini, seran molt més viables i, una vegada superada la crisi, seran molt més forts", ha manifestat.

 

Imatge principal: Pla tancat del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell. Foto: ACN

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat