La Cambra de Comerç de Barcelona alerta Colau i el govern de la Generalitat de les conseqüències de les noves restriccions a Barcelona i part de l’àrea metropolitana pels nous brots de coronavirus. Segons l'entitat, aquestes tindran un impacte “molt negatiu” sobre el sector del comerç i la restauració. “La desconfiança que s’origina amb aquestes mesures contribueix a generar més preocupació i esdevé una dificultat més que pot provocar tancaments massius d’establiments comercials i turístics”, ha alertat en un comunicat.

Davant la situació, la Comissió de Comerç de la Cambra demana “proporcionalitat en les mesures" i ha recordat que els propietaris dels establiments comercials i de restauració han estat “a l’altura i han fet les inversions necessàries" per fer un desconfinament amb garanties.

Descens del consum

En els dies previs a l’anunci del Govern ja s’observava un descens del consum en els establiments comercials de la capital catalana. En concret, la caiguda dels darrers set dies en comparació amb la mitjana de l’últim mes ha estat d’un 6% als restaurants, un 8,5% a les cafeteries, un 6,1% en roba i un 8,5% a altres comerços.

La Comissió de Comerç considera que l’obligatorietat de demanar cita prèvia és una mesura “totalment ineficaç” i un “perjudici econòmic innecessari” per a les empreses, ja que no garanteix la seguretat sanitària i dificulta la relació amb els clients.

Restauració, alimentació i farmàcies

En referència a les mesures addicionals presentades per a la restauració, d’una distància de dos metres de seguretat i la reducció de l’aforament al 50%, la Cambra les considera “restrictives” i adverteix que suposen un gran esforç per a la restauració, que només s’hauria de tenir en consideració quan no sigui possible garantir la distància social davant el rebrot.

Alhora, afirma que el sector de l’alimentació i el farmacèutic han estat “exemplars” en l’aplicació de les normes de seguretat davant la pandèmia, i per aquest motiu ha reclamat a les administracions fer extensiva “la mateixa confiança” per a la resta d’activitats econòmiques.

La Comissió considera important que les administracions "siguin estrictes amb el compliment de les mesures de distanciament social, la utilització de mascaretes, la higiene i la neteja". Així mateix, ha reiterat la importància d’intensificar les mesures de control amb més proves de detecció de la malaltia i un augment dels rastrejadors.