La Cambra de Comerç de Barcelona ha reclamat a l'Estat un nou fons autonòmic Covid d'ajudes directes que aporti 662 milions més al pressupost de gairebé 995 milions d'euros en ajuts directes de la Generalitat. Així ho ha exposat aquest dimarts l'actual presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, durant la roda de premsa sobre l'anàlisi de la conjuntura econòmica i les previsions, qui preveu que caldrien al voltant de 1.657 milions d'euros per compensar les pèrdues dels restriccions de la Covid.

Roca ha explicat que l'Estat hauria de finançar i afegir 662 milions més al pressupost de gairebé 995 milions d'euros en ajuts directes de la Generalitat, que inclou el darrer paquet d'ajuts amb vigència fins al pròxim 31 de març, per tal de cobrir el 80% de les pèrdues del comerç, l'hostaleria i restauració, el sector de la cultura, esport i artístic, així com el de les fires i convencions. En aquest sentit, ha reclamat a l'Estat, com a "principal finançador", la creació d'un nou fons d'ajudes directes a empreses de "forma urgent" per aquest primer trimestre i així compensar tant pèrdues passades com futures.

La Cambra de Comerç també ha rebaixat la recuperació del PIB català el 2021 fins a un 6,1%, respecte del darrer càlcul que el situava en un 6,7% per aquest exercici, a causa d'un "pitjor comportament de l'economia" durant el primer trimestre. També preveu que el creixement del PIB durant el primer trimestre de 2021 sigui "pràcticament nul" respecte de l'últim trimestre de 2020.

Increment de les ajudes directes

La Cambra de Comerç ha fet un càlcul de pèrdues als sectors més afectats per la Covid de 2.071 milions d'euros, el 80% de les quals correspondrien als 1.657 milions que el sector públic hauria de cobrir, segons la Cambra. Per aquest motiu,  la Cambra reclama a l'Estat espanyol, que és "el que té accés als mercats amb l'emissió de deute o al MEDE", la creació d'un fons autonòmic d'ajudes directes pel primer trimestre que permetés aportar uns 662 milions addicionals als 994,9 milions finançats des de l'octubre per la Generalitat.

Els gairebé 995 milions no inclouen, tal com ha explicat Roca, els ERTO de l'últim paquet d'ajudes per autònoms i pimes en 488 milions. D'altra banda, la Cambra també insta la Generalitat a aprofitar el marge fiscal per arribar a un dèficit públic de l'1,1% del PIB el 2021 i així ajudar a salvar l'economia. També ha dit que "és el moment" de fer polítiques fiscals expansives per evitar la desaparició d'empreses.

Recuperació de l'economia

La Cambra rebaixa la a previsió de creixement del PIB de 2021 des del 6,7% fins al 6,1% a causa d’un pitjor comportament de l’economia durant el primer trimestre i no preveu una recuperació fins al tercer trimestre amb l'inici de la campanya d'estiu. El PIB català hauria registrat un increment del 2,8% intertrimestral el quart trimestre i un avenç mínim del 0,5% en el primer trimestre de 2021 per la virulència de la tercera onada que s’està patint a tota Europa.

L'entitat preveu que el PIB català serà un 6% inferior al de 2019 i no recuperarà el nivell precrisi fins al 2022. També preveu que la caiguda de l'ocupació el 2021 del 2,3% i una lleugera reducció de la taxa d’atur que es quedarà per sobre del 13%. Respecte de la caiguda de l'ocupació estimada pel 2020, calculen que és del -4,5%, inferior a la prevista fa tres mesos per l’allargament de les mesures de suport com els ERTO.

Valoració d'EinesPimec

Eines de País ha anunciat aquest dimecres que optarà a la presidència de Pimec després que ahir el vespre l'encara president de la patronal, Josep González, anunciés la seva dimissió immediata. Aquest fet ha estat valorat "positivament" per la presidenta de la Cambra. "Des de la Cambra valorem positivament que hi hagi sempre eleccions en qualsevol context i que la democràcia decideixi què escull en la successió de qualsevol estament", ha dit.

Roca ha explicat que Eines de País, candidatura que va guanyar les eleccions a la Cambra de Barcelona, va néixer amb la idea d'entrar "en diferents estructures" del país i ha comentat que l'anunci de González ahir va ser "una mica inesperat". Per aquest motiu, ha admès que "s'han hagut d'accelerar les coses", ja que les eleccions no estaven previstes fins al 2022.