La cadena de blocs o blockchain fa de fonament de la resta de tecnologies i obre un ventall de possibilitats de noves formes de negoci per a l'economia catalana. És per això que, la Cambra de Comerç i la Conselleria de Polítiques Digitals de la Generalitat han oficialitzat aquest dimecres la seva aliança per impulsar-la a través del primer Centre Blockchain de Catalunya. El liderarà Quirze Salomó, exconseller delegat de Nostrum.

En la presentació, celebrada a la Llotja de Mar de Barcelona, Salomó ha assegurat que si Catalunya adopta en primer lloc la tecnologia Blockchain tindrà "avantatges competitius" sobre altres territoris. I ha afegit que aquesta permet garantir la veracitat de les operacions per Internet, sense necessitat de mitjancers.

2
Quirze Salomó, Joan Canadell i Bruguera, Mónica Roca i Jordi Puigneró. Foto: Cambra de Comerç

A més, a través d'aquesta col·laboració, es preveu desenvolupar projectes relacionats amb la intel·ligència artificial i la ciberseguretat i fomentar l'economia digital amb actuacions conjuntes en matèria de sensibilització, dinamització de l'ecosistema local i elaboració d'estratègies. També formaran part del Digital Innovation Hub per posar en marxa un ecosistema català d'innovació que "faciliti a les empreses i les institucions l'accés al suport especialitzat, eines digitals i finançament per arribar a la transformació digital en el seu negoci". Un altre dels projectes en comú presentats és el Pla DonaTIC, dedicat a promoure l'accés de les dones a les TIC, fomentar l'emprenedoria i potenciar la seva participació en espais de decisió.

Un 50% més d'empreses TIC a Catalunya en els últims vuit anys

El president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell; la vicepresidenta, Mónica Roca, i el conseller Jordi Puigneró han presentat aquest dimecres la iniciativa a la Llotja de Mar. En aquest context, el conseller Puigneró, ha explicat que aquest 2020 serà un punt d'inflexió i que "només aquells que es digitalitzin podran afrontar els reptes de futur". I ha afegit que el Centre de Blockchain ajudarà en aquest propòsit i a convertir Catalunya en una nació digital. També ha explicat que en els últims vuit anys s'han incrementat en un 50% el nombre d'empreses tecnològiques a Catalunya, per la qual cosa el sector tecnològic "ja ocupa més gent que tot el sector de l'automoció junt", ha dit el conseller.

8
Vicepresidenta de la Cambra de Comerç, Mónica Roca. Foto: Cambra de Comerç

Per la seva part, la cridada a recollir el testimoni de Canadell el juny de l'any que ve, Mónica Roca, ha apuntat que "gràcies a aquestes tecnologies podem aconseguir, per exemple, aplicacions que ens informin dels encomanats de coronavirus. Però cal fer-ho bé i respectar sempre el dret fonamental de la privacitat".

El coronavirus no para el creixement de l'ocupació tecnològica

Salomó va fundar la cadena de menjar per portar Nostrum, que va saltar a cotitzar al Mercat Alternatiu Borsari (MAB) el 2014 i va arribar a expandir-se fins i tot a França. Aquest emprenedor va impulsar també una criptomoneda pròpia per finançar l'empresa, els mealtokens, però la iniciativa no va quallar, i la cadena, la matriu de la qual és Home Meal, va acabar sol·licitant la liquidació l'any passat. Atès que el sector blockchain és encara emergent, es preveu la realització d'informes semestrals sobre la seva situació.

El sector de les tecnologies o eines TIC segueix en creixement sostingut per la qual cosa es refereix a la creació de llocs de treball a Catalunya. En el període que va de 2015 a 2020, l'ocupació d'especialistes TIC ha crescut prop d'un 50%, passant de 83.100 fins a 124.100 persones ocupades. En el conjunt de l'ocupació, d'altra banda, la pujada ha estat d'un 4%. El sector tecnològic és, a més, un dels més dinàmics de l'economia catalana amb un total de 16.339 empreses el desembre de 2019. És un sector que, malgrat la crisi, continua creant ocupació. Durant el primer trimestre de 2020 s'han creat 1.000 nous llocs de treball, mentre que en el segon trimestre s'han creat 8.800.

 

Imatge principal: El Conseller de Polítiques digitals, Jordi Puigneró. Foto: Cambra de Comerç