La ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha defensat el pla pressupostari per al 2019 que el govern espanyol va enviar ahir a Brussel·les. Calviño, en una entrevista a Los desayunos de TVE, ha mostrat el seu ''optimisme'' que la Unió Europea donarà ''una resposta bastant favorable'' al contingut del pla pressupostari. La titular de la cartera d'Economia ha assegurat que el pressupost que el govern espanyol prepara ''conjuga'' la disciplina fiscal amb la política social.

En relació amb Catalunya, la ministra ha dit que el govern no creu que actualment ''la situació sigui preocupant'' o que es pugui esperar ''un impacte negatiu sobre el creixement'' del PIB espanyol o català.

Defensa el pla pressupostari

La ministra ha recordat que al final d'aquest exercici, amb un dèficit públic previst del 2,7%, per sota de la barrera del 3%, l'economia espanyola deixarà d'estar sota el paraigües del mecanisme de tutela especial de la UE i per tant s'obrirà un nou escenari on les autoritats europees deixaran de tenir un protagonisme correctiu.

Calviño ha defensat el contingut del pla pressupostari elaborat pels ministeris d'Economia i Hisenda perquè és un pla que ''conjuga'' la disciplina fiscal amb la política social per reduir les desigualtats. A més, ha afegit que aquest escenari de disciplina fiscal i de creixement inclusiu és l'estratègia que actualment es defensa des de les autoritats europees i per aquesta raó s'ha mostrat ''bastant optimista que hi haurà una resposta bastant favorable'' de la UE al contingut del pla pressupostari aprovat aquest dilluns en un consell de ministres extraordinari. 

Nega la desacceleració espanyola

En relació amb si l'economia espanyola ha entrat un escenari de desacceleració o estancament, la ministra ha volgut precisar que després d'un cicle expansiu que va arribar al màxim durant el 2015 i amb taxes de creixement del PIB per sobre del 2% no es pot parlar ''d'estancament'' sinó que és més ''just'' parlar d'una ''moderació'' en una fase de creixement de l'economia que encara és ''robust'' i ''sòlid''. 

En relació amb els condicionants polítics relacionats amb els presos dels partits sobiranistes catalans per aprovar els pressupostos del 2019, la ministra ho ha considerat ''un gran error barrejar temes judicials'' amb els debats del pressupostos i ha afegit que esperava que en les pròximes setmanes les posicions d'aquests partits ''es vagin ajustant als interessos dels catalans''. 

La ministra ha defensat que si l'economia catalana ''va bé, és bo per Espanya'' i per tant ''tot el que es faci per a l'estabilitat econòmica (de Catalunya) és bo''. Calviño ha afegit que no creia que la situació del conflicte polític de Catalunya sigui ''preocupant'' per a l'economia o que es pugui esperar ''un impacte negatiu sobre el creixement'' del PIB.

En relació amb Bankia i la decisió de vendre la participació majoritària de l'Estat, Calviño ha recordat que l'objectiu del govern és recuperar al màxim els ajuts desemborsats als bancs per fer front a la crisi financera i amb el preu actual de l'acció de Bankia ''no seria un bon moment'' per decidir la privatització. La ministra s'ha mostrat més decidida a esperar com a mínim fins a finals del 2019, quan finalitza el ''compromís'' de participació del govern espanyol.