La vicepresidenta del govern espanyol, Nadia Calviño, ha afirmat aquest dimecres al Ple del Congrés dels Diputats que les darreres dades de creixement publicades permeten anticipar que la previsió d'augment del 4,4% del PIB per a aquest any "es quedi curta". Durant la sessió de control al govern celebrada a la Cambra Baixa, Calviño ha reconegut que l'entorn és "complex", d'"alta volatilitat i incertesa", que hi ha una "alentiment" de l'economia, però que l'economia espanyola "està resistint" bé en una situació complexa.

En aquest sentit, ha destacat els "mínims històrics" en taxa de temporalitat, de desocupació juvenil, el creixement del 5,5% registrat el 2021 o un creixement més gran que el 4,4% de l'última previsió, creu que es quedarà "curta" després de conèixer-se que el PIB del tercer trimestre de l'any va avançar un 0,2%. Tot això després d'enfrontar-se a les preguntes dels diputats Carlos Rojas (PP) i Iván Espinosa de los Monteros (Vox), que li han retret la gestió dels fons europeus i de la crisi de preus, així com les previsions econòmiques.

 

"Les seves previsions fallen una vegada i una altra", ha assegurat Rojas, abans de mostrar un foli en blanc per posar-lo com a exemple dels seus encerts en matèria econòmica i acusar la vicepresidenta d'"aferrar-se a un govern impossible" i de "descontrol". "No hi haurà propaganda que amagui la seva ineficàcia", ha dit Rojas, que ha retret a Calviño no haver comptat amb les comunitats autònomes per decidir sobre els fons europeus i li ha reclamat un Pacte d'Estat per gestionar la sortida de la crisi.

Inflació per sota de la mitjana europea

En la seva rèplica, Calviño ha destacat les últimes dades conegudes de la inflació, que situen Espanya a la cua de la pujada de preus, 7,3% davant el 10,7% de mitjana a l'Eurozona. "Aquí sí que estem molt a prop del final", ha dit, responent a les acusacions de Rojas que Espanya estava a la cua de la recuperació després de la pandèmia.

Alhora, ha demanat als populars que "deixin de repartir carnets de bon espanyol", que "compleixin la Constitució i defensin els interessos d'Espanya, dins i fora de les seves fronteres". "És el mínim que se li pot demanar a l'oposició, tant de bo canviïn d'actitud i comencin a complir", ha dit, en una intervenció en què ha acusat el PP de "no ser de fiar".