La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha emmarcat avui la proposta del govern espanyol de contractació temporal en un diàleg "dinàmic" en el qual "es van proposant i negociant textos", i ha destacat que l'objectiu és tancar un acord per la reforma laboral recolzat per sindicats i patronals.

Calviño s'ha referit així a l'última proposta sobre contractació temporal que l'Executiu espanyol ha plantejat en la taula de negociació de la reforma laboral per tal de seduir a la patronal i que planteja la possibilitat de contractes temporals per a activitats ocasionals per una durada màxima de tres mesos i amb límits segons la grandària de l'empresa.

"Estem enfilant la fase decisiva de la negociació amb reunions dos cops per setmana. L'objectiu no és un article o l’altre, sinó un paquet que ha de ser equilibrat i que respongui a les necessitats d'un mercat laboral de segle XXI", ha assegurat la ministra, que ha evitat pronunciar-se directament sobre si està o no d'acord amb aquest tipus de contractes temporals.

En declaracions als periodistes després de participar en Barcelona en una jornada sobre els fons europeus Next Generation, Calviño ha demanat que es deixi treballar a les taules i ha augurat una "dinàmica intensa de negociació" per a tancar l'acord de la reforma laboral abans de final d'any. "El que tenim és un procés dinàmic de negociació en el qual els textos van canviant, les taules van treballant i hi ha propostes del Govern i pot haver-les també dels agents socials. És un procés normal i l'ambient és constructiu perquè tots sabem que ens juguem molt", ha dit.

Tot el possible per sumar la CEOE

La vicepresidenta primera ha subratllat que el Govern "farà tot el possible perquè els representants de les empreses se sumin a l'acord sobre la reforma laboral perquè és molt el que ens juguem". Sobre eventuals discrepàncies entre els socis del govern espanyol, Calviño ha apuntat que l'Executiu "està absolutament alienat amb un full de ruta i una aproximació única".

La vicepresidenta primera ha lamentat també que la patronal no se sumés a l'acord sobre les pensions, que sí que va comptar amb el suport dels sindicats, i ha assegurat que "un Govern responsable ha de prendre ara les mesures necessàries per a garantir les pensions de dins de 20 i 30 anys".

Espanya serà "un exemple d'èxit"

Calviño també ha aprofitat per pronunciar-se sobre els Fons Europeus assegurant que "Espanya serà una vegada més un exemple d'èxit" pel que fa al desplegament els plans de recuperació amb l'ajuda dels fons europeus, i ha demanat que "tots remem en la mateixa direcció" per a aconseguir-ho. "Som els que menys ens ho creiem, però és una realitat. Espanya és un exemple d'èxit. Hem donat exemple que sabem aprofitar les oportunitats", ha dit la ministra durant la seva participació en una jornada sobre els fons europeus Next Generation organitzada per Foment del Treball.

Calviño s'ha mostrat així convençuda que Espanya serà capaç d’"executar" i "desplegar" per tot el territori la inversió que rebrà de la UE, després d'haver estat el primer país europeu que sol·licita el primer desemborsament formal del fons de recuperació comunitari, de 10.000 milions d'euros. Dirigint-se als assistents a la jornada, entre ells el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, la ministra ha apuntat que "si remem tots en la mateixa direcció, podríem reunir-nos en uns anys i adonar-nos que ho vam fer correctament i que Catalunya ha jugat el paper que li correspon com a motor econòmic".

"Tenim un bon pla, l'oportunitat dels recursos i la determinació i el compromís del Govern per a dur-los a terme", ha assegurat, per a demanar a continuació "la complicitat" de totes les administracions públiques i la col·laboració del sector empresarial per a portar a bon port els plans de recuperació.