"Les sortides de dipòsits dels dies d'octubre eren de petits dipositants privats, això ho dic clar i català". Així ho ha dit de manera contundent el president de CaixaBank, Jordi Gual, negant pressions polítiques per traslladar la seu durant l'octubre del 2017. Gual, juntament amb el president de la Fundació Bancària 'La Caixa', Isidre Fainé, han comparegut aquest migdia al Parlament en el marc de la comissió d'investigació sobre l'aplicació del 155 al Parlament de Catalunya per donar explicacions sobre el canvi de seu del banc a València. Una comissió en què només hi han assistit quatre diputats: la CUP, JxCat, ERC i Comuns. 

Amb tot, pel que fa al decret Guindos, el president de CaixaBank ha acceptat haver "parlat amb el govern espanyol perquè era una situació d'emergència" i, segons Gual, "necessitàvem agilitzar la situació". Es tracta del decret llei que va aprovar el govern espanyol el dia 6 d'octubre del 2017, que permetia a les empreses moure la seva seu només amb l'acord del consell i sense necessitat de reunir la seva junta d'accionistes.

 

El decret Guindos

El dia 6 d'octubre del 2017, el Consell de Ministres va aprovar un decret-Llei -anomenat Decret Guindos o fins i tot alguns l'anomenen Decret Fainé- que permetia a les empreses moure la seva seu sense necessitat de reunir la seva junta d'accionistes, de manera que només es necessitava el consell de l'empresa per aprovar el trasllat. 

Segons les investigacions fetes en el moment i també en declaracions del mateix expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, en el seu llibre publicat el passat mes de novembre, el decret s'hauria aprovat per facilitar el trasllat de CaixaBank fora de Catalunya. Per contra, el Banc Sabadell ja s'havia pogut moure a Alacant perquè els seus estatuts ja permetien prendre aquesta decisió només al consell. 

Davant d'això, Gual ha contestat que "com que era una situació d'emergència vam parlar amb el govern espanyol perquè necessitàvem agilitzar la situació", tot i que, segons ell, "estàvem convençuts que la junta general d'accionistes també hi estaria d'acord". 

Fuga de 7.000 milions d'euros

En resposta a les preguntes dels grups parlamentaris –que han estat molt insistents en el fet de si els bancs van rebre pressions-, Jordi Gual ha recordat que "la sensació de no saber què passaria el dia següent va ser generalitzada i la població va tenir molta por". En aquest sentit, ha asseverat que "quan la gent té por, el que fa sobretot el petit estalviador és retirar diners del banc". A més, ha xifrat en 7.000 milions d'euros la sortida de dipòsits durant la setmana després del referèndum de l'1-O. 

Gual també ha explicat que hi havia temor entre clients i també accionistes que l'entitat no tingués accés al Banc Central Europeu per la possibilitat que quedés fora de la zona euro. Segons el president de CaixaBank, la direcció del banc va considerar "adient traslladar-se a València" i ha admès tant contactes amb les autoritats polítiques del moment com que va aprofitar el reial decret que facilitava el trasllat per dur-lo a terme. A més, ha advertit que "les dobles legalitats creen pànic". Alhora, ha explicat que "el banc tenia amplíssima liquiditat i estava preparat, però aquesta situació s'havia de tallar en sec".

"Cap mena de pressió política"

En la mateixa línia que la compareixença del president del Banc Sabadell, Josep Oliu, que ha comparegut abans que Gual i Fainé, els representants de CaixaBank i de la Fundació han negat haver rebut "cap mena de pressió política" per prendre la decisió de traslladar la seva seu a València. Alhora, asseguren que "nosaltres hem actuat sempre respectant la legalitat i no ens posem en política, aquesta és la seva feina no la nostra", ha etzitbat Gual quan el diputat de la CUP, Carles Riera, ha comentat que "potser si diu que no van rebre pressions, és perquè eren vostès els actors polítics i els interessava el que va passar". 

Alhora, tant Fainé com Gual han defensat contundentment el trasllat dient que "gràcies al canvi de seu i les eleccions, els fluxes d'estalvis que van sortir es van recuperar pocs mesos després".