Ja fa tres mesos que CaixaBank i els sindicats van arribar a un acord per l'ERO després de la fusió amb Bankia. I serà la setmana que ve, concretament l'1 de novembre quan s'efectuïn les primeres 1.200 sortides de l'expedient de regulació d'ocupació. La resta de sortides s'aniran produint al llarg de l'any que ve i segons ha anunciat aquest divendres el conseller delegat de l'entitat, Gonzalo Gortázar, el 70% de les sortides, uns 4.500 empleats, es produiran abans del març, igual que la integració del 70% de les oficines del grup a Espanya. 

Durant la roda de premsa per presentar els resultats de CaixaBank fins al tercer trimestre, Gortázar ha destacat la importància del trimestre que ara encara l'entitat, l'últim de l'any, ja que es portarà a terme la integració tecnològica després de la fusió. 

També sobre l'ERO, Gortázar ha recordat que ha estat pactat amb els sindicats i contempla 6.452 sortides voluntàries d'empleats a Espanya, 1.839 menys que les previstes inicialment i que per tant hi haurà un excedent de gent acollida al pla que finalment no podrà sortir de l'entitat. "És una situació que estem gestionant adequadament, però serà així, aquestes persones no sortiran", ha indicat el directiu.

Unificació d'equips

A més, Gortázar ha recordat que ja fa sis mesos que es va formalitzar la fusió i que en aquest primer mig any de convivència, CaixaBank ha unificat els equips directius, plantilla i marca en tota la xarxa, i es prepara ja per escometre la integració tecnològica, el pròxim 12 de novembre, d'aquí a poc menys de dues setmanes. Serà aquell mateix dia quan es procedirà a la modificació de tots els números de compte (IBAN) dels clients procedents de Bankia i tots els usuaris operaran amb la mateixa plataforma tecnològica.

En aquest sentit, el primer directiu de CaixaBank s'ha mostrat plenament confiat que aquest procés serà un èxit i que serà beneficiós per a tots els clients, malgrat que pugui sorgir algun "imprevist" que s'intentarà solucionar amb celeritat. 

Sobre els costos d'aquesta integració, l'entitat estima que generarà unes sinergies de costos de 940 milions d'euros. La majoria d'aquests, uns 590 milions, seran derivats de l'estalvi de costos de personal, que començaran ja en el quart trimestre de l'any. "Un 80% de les sinergies de costos el capturarem ja en 2022, el primer any complet d'entitats integrades", ha ressaltat Gortázar.

Per últim, Gortázar també ha anunciat que l'any que ve tenen previst presentar el seu nou pla estratègic; això sí, aquest nou pla no arribarà fins que no es culmini del tot la integració amb Bankia i no ha donat cap data orientativa. 

2.022 milions de benefici

Durant la mateixa roda de premsa, Gortázar ha fet balanç dels primers nous mesos de l'any en els quals CaixaBank va obtenir un benefici ajustat de 2.022 milions d'euros sense els extraordinaris associats a la fusió. Això suposa un augment considerable respecte a l'any passat quan l'entitat va registrar beneficis per valor de 726 milions, condicionada en gran part pels efectes de la pandèmia. 

Per la seva banda, el resultat atribuït dels nou primers mesos del 2021 és de 4.801 milions d'euros, després d'incorporar impactes extraordinaris associats a la fusió a causa de l'aportació comptable de 4.300 milions del fons negatiu de comerç, i el cost net de 1.521 milions del procés de reestructuració d’ocupació i altres despeses associades a la integració.

La positiva evolució del resultat recurrent de l'entitat respon a la forta activitat comercial del CaixaBank durant els primers nou mesos de l'any i a les més baixes dotacions. En aquest context, la rendibilitat assoleix el 9,6%.