L'Obra Social de La Caixa a través del seu programa Incorpora d'inserció laboral ha promogut 40.685 contractacions a persones en situació o risc d'exclusió social a Catalunya en els seus primers deu anys de trajectòria. Tot plegat no hauria estat possible sense la col·laboració de 10.517 empreses, 257 tècnics d'inserció i 118 entitats socials. 

"Fa deu anys que Incorpora uneix les mans de moltes persones per ajudar-ne d'altres, per incorporar-les al mercat laboral", ha explicat el director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, en una trobada informativa celebrada al CaixaForum. Només a Barcelona, Incorpora ha facilitat 21.170 contractacions al llarg d'aquesta última dècada.

Celebrar un èxit

I és que des del 2006, Incorpora ha impulsat la contractació de col·lectius amb "dificultats especials per trobar feina", com per exemple persones amb discapacitat, aturats de llarga durada, joves en situació de vulnerabilitat, exreclusos i víctimes de violència de gènere, entre d'altres.

"Hem volgut celebrar d’una manera especial la primera dècada de trajectòria amb aquest reconeixement als qui fan possible l’èxit del programa: les persones ateses, les empreses, les entitats socials, els tècnics que treballen en aquestes entitats i els diversos agents del territori que hi col·laboren. És el reconeixement a unes esperances compartides", ha afegit. 

Casos reals

L'acte ha estat marcat pel colpidor testimoni de persones que han trobat feina gràcies a Incorpora. Aquest és el cas de Juan Carlos Quintana: "Feia temps que buscava feina, però tenia dificultats per aprendre o mantenir converses. Des del principi em van fer un seguiment i ara fa nou anys que treballo a Decotec. Em sento cent per cent més independent i visc sol i tranquil. A més, soc responsable per complir amb la meva feina, i els que m'envolten m'entenen i m'estimen, i això és molt important per a mi".

De la mateixa manera, Fausto Luna i Nuria Citoula van iniciar el seu itinerari Incorpora des de la joventut i l'exclusió financera. Un any i mig després d'haver inaugurat la pastisseria artesana i ecològica UayBalam, recorden: "L'entitat ens va assessorar de manera personalitzada per fer el pla d'empresa, i ara la nostra vida ha canviat del tot perquè hem fet realitat la nostra empresa i cada dia ens llevem pensant com podem millorar-la per fer-la créixer".