El comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, s'ha mostrat aquest dijous confiat que Espanya es mantindrà com "un dels líders del creixement (econòmic) europeu" i que en els propers mesos seguirà registrant un creixement "robust", si bé ha apressat a Espanya a presentar a l'octubre el projecte pressupostari i que els nous comptes de 2019 siguin "prudents", ja que requereixen un "esforç fiscal important".

Per la seva banda, la ministra d'Economia i Empresa, Nadia Calviño, ha dit que el Govern treballa en els pressupostos del 2019, que inclouran "ajustos estructurals", i advoca per combinar estabilitat pressupostària i polítiques socials.

Els riscos

Moscovici s'ha mostrat optimista amb Espanya, i ha confiat que sortirà del procediment de dèficit excessiu l'any que ve gràcies als resultats d'aquest any. No obstant, ha advertit que l'economia europea i l'espanyola afronten nombrosos riscos, com l'elevat nivell d'endeutament públic d'entorn del 97% del PIB en el cas espanyol, pel que ha subratllat que la Comissió Europea insisteix "molt" en què cal fer un "esforç fiscal important", que "segueix sent necessari" en els Pressupostos de l'any que ve, cosa que es debatrà de manera "constructiva" amb el Govern.

Així mateix, ha marcat la necessitat que els nous comptes donin prioritat a la inversió productiva y a reduir despeses "innecessàries", així com d'abordar la dualitat del mercat laboral per millorar l'ocupabilitat i donar suport en major mesura l'I+D+I.

En aquest sentit, ha assenyalat que 2017 va ser un any "excepcional" en comparació a altres períodes i que 2018 segueix sent un "bon" exercici, ja que es van a complir les previsions i continua el cicle econòmic expansiu, tot i que ha avisat que "arribarà un moment d'alentiment del cicle i més endavant el cicle canviarà", d'aquí la necessitat de centrar-se "ara" en la reducció del dèficit estructural per disminuir el deute.

El comissari europeu ha dit que espera que Espanya tingui a punt el projecte pressupostari per al mes d'octubre i ha confiat que es compliran els compromisos i que hi haurà "diàleg", alhora que la ministra Calviño s'ha limitat a assenyalar que el Govern està treballant en l'adopció de la senda d'estabilitat i en la preparació dels pressupostos de l'any que ve. Preguntada pels periodistes sobre si hi ha algun compromís per part del Govern de presentar el projecte pressupostari en alguna data, ha assegurat que "no s'ha discutit sobre aquest tema".

Els pressupostos inclouran "ajustos estructurals"

Calviño ha afirmat que els Pressupostos de 2019 inclouran "ajustos estructurals" i, en qualsevol cas, ha destacat que aquesta disciplina pressupostària s'ha de combinar amb una agenda social "ambiciosa". Alhora, la ministra ha explicat que cal incidir en una major inversió en capital humà en ser el capital "més important d'un país", així com reduir la bretxa de gènere i abordar el problema de la sostenibilitat mediambiental, que també ofereix "importants oportunitats econòmiques", com el desenvolupament de l'economia circular.

A més, ha titllat d'"absolutament inadequat llançar missatges de dubtes sobre el creixement espanyol", després de les paraules del líder de Ciutadans, Albert Rivera, en què assegurava que l'economia s'estava "podemizando".

Coincidint amb el desè aniversari de la caiguda de Lehman Brothers, Calviño ha parlat d'una "dècada perduda" per a Espanya, amb una crisi que ha comportat "enormes esforços" als ciutadans i uns desequilibris que són "molt més difícils de resoldre" i amb l'aparició de problemes com la pobresa infantil del que el Govern "s'està encarregant". "Hem perdut una dècada i no hem de perdre ni un minut més", ha emfatitzat Calviño, que ha apuntat que el motiu que l'auge dels moviments populistes trobi el seu camp de cultiu es troba en una part de la població que sent que el sistema no els protegeix, fet pel qual ha demanat un "paper de compromís" dels poders públics, institucions, operadors econòmics i empreses per tallar els problemes.