Les noves previsions que arriben des de Brussel·les confirmen que Espanya és l'estat de la Unió Europea més afectat econòmicament per la Covid-19. I és que la Comissió Europea empitjora més d'un punt les previsions econòmiques del govern espanyol per a aquest any. En els càlculs de tardor, l'Executiu europeu calcula que el PIB espanyol caurà un 12,4% el 2020, xifra que eleva un punt i mig la baixada respecte als càlculs de juliol.

També són menys optimistes sobre la recuperació: els càlculs de l'entitat internacional rebaixen en gairebé dos punts —fins al 5,4%— el repunt per a l'any vinent, mentre que el govern espanyol estima que el creixement serà del 7,2% el 2021.

Les previsions del govern espanyol, qüestionades

No és l'única autoritat econòmica que en les últimes hores ha posat en dubte les previsions del govern espanyol. El governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha advertit aquest dimecres passat que l'escenari econòmic que preveuen els Pressupostos Generals de l'Estat és "optimista", mentre que la intensitat de la recuperació ha anat perdent impuls. "Els càlculs de l'Executiu espanyol basats en l'evolució del PIB i l'arribada d'ajuts europeus podrien no ajustar-se a la realitat", ha assenyalat el Banc.

En la mateixa línia han estat els comentaris de la presidenta de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), Cristina Herrero, d'aquest dijous, que han indicat davant del Congrés que les previsions que maneja el govern espanyol per als Pressupostos Generals de l'Estat de 2021 només encaixarien si es produís un escenari amb una situació sanitària "més o menys controlada", una reducció de les restriccions i "certa campanya de Nadal", a més de l'aparició d'un tractament o vacuna aquest mateix any per a la contenció del virus. La qual cosa enquadra només l'escenari més optimista.

La Comissió Europea preveu, a més, que l'atur a Espanya arribarà fins el 16,7% aquest any. Aixo significa quatre dècimes per sota de les previsions del govern espanyol. Malgrat el repunt econòmic del proper any, Brussel·les estima que l'atur augmentarà fins al 17,9% el 2021.

L'estat més afectat per la pandèmia

Quant al dèficit, la Comissió Europea també creu que serà superior aquest any al que estima el govern espanyol. Les previsions de l'Executiu comunitari l'eleven fins al 12,2%, mentre que l'Executiu espanyol anticipa un dèficit de l'11,3%. A més, els càlculs de la Comissió preveuen que el dèficit es mantingui elevat en els pròxims dos anys, en el 9,6% el 2021 i en el 8,6% el 2022.

La pandèmia també dispara les previsions de deute de l'Estat per a aquest any. Arribarà fins al 120,3% del PIB, segons els càlculs de la Comissió Europea, que preveu que Espanya no pugui reduir el deute en els propers dos anys. De fet, l'executiu europeu preveu que el deute continuarà pujant fins al 122% el 2021 i fins al 123,9% el 2022.

Les noves previsions de la Comissió Europea suposen una forta rebaixa respecte a les de juliol, que preveien una caiguda del PIB espanyol del 10,9% aquest any i un creixement del 7,1% el que ve. A més, certifiquen que Espanya és l'estat de la Unió Europea més afectat econòmicament per la pandèmia. El segon estat més afectat, segons les previsions de Brussel·les, és Itàlia, amb una caiguda del PIB del 9,9% aquest any. El tercer és Croàcia, amb una caiguda del 9,6%, i el quart França, amb una disminució del PIB del 9,4%, segons recull l'ACN.

Respecte al conjunt de l'eurozona, el PIB espanyol caurà el 2020 més de quatre punts i mig respecte a la mitjana de la zona euro, per a la qual s'estima una caiguda del 7,8% aquest any. En canvi, les previsions de Brussel·les calculen que el PIB espanyol creixerà més d'un punt per sobre de la mitjana de l'eurozona el proper any. La previsió de repunt del PIB de la zona euro per a l'any que ve és del 4,2%.

 

Imatge principal: La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en una conferència de presidents autonòmics. Foto: Europa Press

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat