Les firmes d'inversió internacionals protagonitzen les últimes operacions de pes en el segment hoteler espanyol, redoblant la seva aposta pel sector, de manera que Brookfield, Castlelake o Zetland Capital intensifiquen la seva aposta pel sector hoteler espanyol.

Així, el fons canadenc Brookfield va anunciar la setmana passada l'adquisició del complex hoteler Triangle Princesa, situat al centre de Madrid, per 175 milions. La compra li permet augmentar la seva presència a Espanya, després d'adquirir quatre hotels de la cadena Selenta fa tot just un any.

Rere el tancament de l'ampliació de capital de la socimi Millenium a finals de maig, la firma d'inversió nord-americana Castlelake ha reforçat la seva presència com a accionista majoritari d'aquesta companyia centrada en el segment d'hotels de cinc estrelles, fins a assolir el 49,72% del capital.

L'aposta de Castlelake coincideix amb l'acord que Millenium ha tancat amb Nobu, l'hotelera de l'actor Robert de Niro, que serà l'ensenya de l'edifici que està reposicionant la socimi al madrileny carrer Alcalá 26, així com la pròxima obertura de JW Marriot en un altre edifici propietat de Millenium en l'eix de Canaleja.

Juntament amb aquestes operacions a la capital, destaca l'interès del vehicle anglès Zetland Capital per les destinacions de costa espanyola: va tancar fa tot just uns dies la compra de l'Hotel Senyor Juan Center, a Lloret de Mar; després de l'adquisició el passat mes de gener de l'Hotel Natali, a Torremolinos.

Juntament amb Zetland, el fons Signal Santander European Hospitality també aposta per les destinacions de platja: va comprar en el primer trimestre d'aquest any per 80 milions d'euros l'hotel Sheraton La Caleta Resort & Spa, en Costa Adeje.

Mentrestant, la 'joint venture' formada per Stoneweg Hospitality i Bain Capital Credit va comprar la família Matutes, per 30 milions d'euros, el Palladium Hotel Senyor Carlos, a Eivissa, i també van aconseguir un hotel a Marbella.

Inversió

Aquestes operacions es produeixen en un context on la inversió hotelera viu el seu millor moment en els últims deu anys, segons les xifres publicades per la consultora CBRE, que calcula que només en els primers tres mesos de 2022 es van invertir 995 milions d'euros en la compra d'hotels a Espanya. CBRE ja havia observat un increment anual de més del 200% en la inversió hotelera en Espanya durant 2021 i de gairebé un 30% respecte a 2019.

Per la seva part, JLL manipula unes dades semblants i preveu bones perspectives davant de la gana inversora al seu últim informe publicat, on indiquen que la immobiliària a Espanya ha assolit els 3.817 milions d'euros en el primer trimestre de 2022 i el sector hoteler concentra la quarta part d'aquest volum. La inversió va tenir un increment del 141% respecte al mateix període de 2021.

Colliers pronostica per a aquest 2022 un increment notable dels volums destinats a les reformes i construcció hotelera. De fet, ja avançaven a començaments d'any la creixent presència de firmes d'inversió en el sector hoteler, observant una forta institucionalització de la inversió en el sector coincident amb l'entrada de nombrosos fons en el segment vacacional espanyol, tradicionalment reservat a operacions entre hotelers, indicaven en un dels seus últims informes, subratllant que Espanya garanteix futurs i retorns fiables a l'ésser una de les primeres destinacions turístiques.