En paral·lel a l'anunci del govern del Regne Unit sobre un programa de 55.000 milions de lliures esterlines d’augments d’impostos i retallades de despesa, el país s’enfronta a la seva caiguda del nivell de vida més forta des que van començar els registres. A més de la confirmació que el país ha entrat en recessió i que el PIB es contraurà un 1,4% el 2023, l’Oficina independent de Responsabilitat Pressupostària (OBR) ha estimat que la renda disponible real de les llars, una mesura del nivell de vida, es preveu que disminueixi un 4,3% entre aquest 2022 i el proper 2023. Així doncs, aquesta seria la caiguda més gran d’un sol any des que l’ONS va començar a registrar-se el 1956-57, i anirà seguida de la segona caiguda més gran del 2,8% l’any següent. 

Una recuperació a cinc anys

El descens acumulat del 7,1% entre el 2021-22 i el 2023-24 redueix la RHDI al seu punt més baix des del 2013-14, esborrant vuit anys de creixement. Per tot plegat, s’espera que la renda mitjana per càpita de les llars només recuperi el seu nivell de 2018-19 d'aquí cinc anys, pel 2027-28. Però no només aquesta dada fa fredar. També s’espera que l’atur augmenti en 505.000 des del 3,5% fins al màxim del 4,9% el tercer trimestre del 2024. L’OBR senyala que les caigudes a curt termini haurien estat pitjors sense el suport fiscal substancial ofert pel govern aquest any en forma de garantia del preu de l’energia i trams successius de pagaments pel cost de la vida a les llars de baixos ingressos. El creixement del salari nominal va augmentar el 2022 i es preveu que es mantindrà elevat el 2023, però no ha estat suficient per evitar una caiguda important dels salaris reals que ha infligit una pressió històrica sobre els ingressos de les llars. L’OBR preveu que els salaris reals cauran un 1,8% el 2022 i un 2,2% el 2023 abans de recuperar-se per créixer una mitjana de l′1,3% anual després.

En la declaració de tardor de dijous, el ministre de Finances, Jeremy Hunt, va anunciar 30.000 milions de lliures en retallades de despesa i 25.000 milions de lliures en pujades d’impostos, alhora que va augmentar el límit del govern a les factures d’energia domèstica sota l’esquema de Garantia de Preus de l’Energia en 500 lliures per any. Les mesures incloïen una congelació addicional de dos anys dels llindars de l’impost sobre la renda i una reducció de la taxa màxima de l’impost sobre la renda a 125.140 lliures esterlines, juntament amb augments dels impostos extraordinaris sobre els beneficis de les empreses energètiques. La Fundació Resolució, un grup de reflexió centrat a millorar els nivells de vida de les persones amb ingressos baixos i mitjans, ha alertat a través d'un informe que les mesures de Hunt havien augmentat la pressió sobre el “mitjà comprimit”, amb augments d’impostos personals anunciats durant la propera parlamentària. Es preveu que el període proporcioni un impacte permanent d’ingressos del 3,7% a les llars típiques.

Una derivada del Brexit?

“La previsió salarial més feble de l’OBR significa que ara no s’espera que els salaris reals tornin al nivell de 2008 fins al 2027. El director d’investigació de la fundació, James Smith, conclou que Hunt bàsicament s’enfrontava a l’opció de decidir com, com a importador d’energia durant un xoc del preu de l’energia, Gran Bretanya s’empobriria. “Ha decidit que les llars ho faran amb factures d’energia més altes, impostos més alts i pitjors serveis públics del que s’esperava. Tant si fer les eleccions va ser difícil o no, la realitat de viure els propers anys serà”, conclou. La incògnita de com es desenvoluparia aquesta crisi sense el Brexit quedarà per resoldre, però l'abisme de tres fets successius: ruptura amb la Unió Europea, covid i guerra d'Ucraïna han estat la combinació perfecta contra els anglesos. Precisament, a la reunió que està tenint lloc avui, a més dels preparatius del Consell Europeu pel proper 15 i 16 de desembre, es preveu que els ministres abordin les relacions amb la City de Londres i adoptin la seva orientació general sobre la proposta de Reglament relatiu a la transparència i la segmentació de la publicitat política.