El terrible atemptat a Niça ha remogut la sensibilitat i el cor de molta gent, però a les borses, molt moderadament. L'Ibex està caient un 0,90%, la borsa de Brussel·les un 0,55% malgrat ser una ciutat que va patir un atemptat similar fa uns mesos mentre el CAC 40 –el més sensibilitzat– retrocedeix un 0,7%. Aquesta falta de reacció respon a una estratègia de les borses de no fer el joc als terroristes i als seus equips financers, que coneixent prèviament el dany que causaran, es col·loquen a la baixa en espera d'aconseguir beneficis.

La qüestió és si aquesta estratègia o línia d'actuació podrà mantenir-se en el futur. És dubtós. El Washington Post informava el dimecres que Daeix prepara els seus lleials per a una caiguda del Califat. Els avanços dels seus enemics (tropes de l'Iraq avalades per Rússia, exèrcit curd al costat juntament amb bombardejos dels Estats Units) van prenent posicions claus per a l'Estat Islàmic. Ha caigut Fallujah, una ciutat estratègica per a ells, i Mosul, la seva capital, està patint ja incursions als seus voltants.

Tot això està obligant els estrategs de Daeix a alterar el seu pla d'atac i d'ara endavant, s'orientaran a cops a l'Orient Pròxim i Europa, principalment. I és que Europa és ara més objectiva que abans dels atemptats terroristes sent França el principal objectiu a causa de la guerra d'Algèria que va causar 500.000 morts però trobant-se la resta de la UE igualment en perill, ja que l'arribada de refugiats ha estat filtrada per membres de l'Estat Islàmic.

Fets imprevistos, esdeveniments impensables

Ens trobem per tant davant d'una situació de fets imprevistos. Vivim en un món de multiplicació d'esdeveniments impensables, una cosa a la qual s'ha de donar molta més importància, segons Ray Dalio, gran economista i cervell dels headhunter. La fórmula fins ara utilitzada per calcular els danys causats pels atemptats o pels efectes que pot tenir sobre determinats sectors afectats pels atemptats (en el cas de Niça, el sector aeri i el turisme en general) pot quedar obsolet en tant que el nombre de probabilitats d'atemptats a Europa està creixent més del previst.

No s'haurien d'oblidar llavors aquelles advertències de Keynes sobre els Animal Spirits de tots aquells esdeveniments que influeixen sobre l'ànim dels inversors encara que no siguin manifestament visibles. El cèlebre economista Kennett Rogoff s'ha referit recentment a l'impacte que ha tingut el pessimisme a la presa de decisions d'inversió. De fet, els mercats ja porten aquesta advertència implícitament quan es dóna el cas, per exemple, de pujades fortes a les borses i alhora i en paral·lel, els inversors ho aprofiten per cobrir-se contra els riscos comprant massivament deute. Tement així que l'infern també pugui ser a prop, segons indicava el Wall Street Journal.