La Borsa de Londres ha presentat aquest dimarts el programa Elite per a pimes amb l'objectiu de facilitar l'accés a noves vies de finançament i inversors internacionals a les empreses catalanes. Això es tradueix, de moment, en 500 empreses de 25 països diferents amb 100 inversors, 7 escoles de negoci i 150 assessors. "És crucial que donem a aquestes empreses les eines, la xarxa i el finançament apropiat que els permeti invertir, créixer i crear les feines del futur", ha assegurat inicialment el president del programa Elite, Luca Peyrano. I és que aquesta plataforma que té seu a la Borsa de Milà és ja la més gran d'Europa amb aquests característiques i inclou, formació, contacte directe amb la comunitat inversora i empresarial així com assessorament.

Durant la cloenda de l'acte celebrat a la Llotja de Mar, el vicepresident de la Generalitat i el conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, ha defensat la importància de les fonts de finançament alternatiu per ajudar a les pimes a créixer. "Les pimes han tingut un paper molt rellevant i han participat per sobre de la mitjana en creació de llocs de treball i riquesa", ha explicat just abans de posar sobre la taula algunes de les dificultats que comparteixen amb les grans empreses: costos energètics, falta de grans infraestructures com el Corredor Mediterrani o accés al crèdit, entre d'altres. 

Un win-win entre pimes i inversors

El conseller d'Economia també ha volgut deixar clar que més enllà d'institucions com Acció o l'Institut Català de Finances, la millor manera perquè les pimes accedeixin a vies de finançament alternatiu a la banca és connectar-les amb els sectors empresarials que tenen una capacitat més gran d'inversió. De la mateixa manera, el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, ha emplaçat a les pimes a conèixer totes les possibilitats que tenen per finançar-se així com als inversors a descobrir tot el potencial de les pimes. Això és precisament el que pretén també un programa com Elite, tal i com també ha explicat la seva cap de creixement a Europa, Marta Testi: "volem donar a les companyies catalanes una projecció internacional i compartir també experiència i coneixement."

Sense anar més lluny, la Borsa de Londres ja ha seleccionat 13 empreses catalanes en el seu últim informe "Les 100 companyies que inspiren Europa" presentat a Brussel·les durant aquest estiu alhora que el Financial Times ha escollit Catalunya com a la millor regió per invertir del sud d'Europa. Motius més que suficients per convertir aquesta plataforma en un nou win-win entre pimes catalanes i inversors internacionals.