El Banc Europeu d'Inversions (BEI) ha aprovat finançar amb fins a 125 milions d'euros la construcció d'habitatge destinat a lloguer social a Barcelona, cobrint el 50% del cost del projecte de 23 promocions de pisos, que sumaran un total de 2.198, inclosos en el Pla de Dret a l'Habitatge. "Mai el BEI no havia aprovat a Espanya i Catalunya una operació d'aquesta envergadura", ha defensat aquest dimarts l'alcalde accidental i primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarelllo, acompanyat pel regidor de Vivienda, Josep Maria Montaner, que ha detallat que es tracta d'un préstec a 30 anys.

Amb aquesta operació, l'Ajuntament s'estalviarà prop de 45 milions en interessos comparat amb el que hauria de pagar a la banca convencional, i Montaner ha ressaltat que l'Ajuntament cobrirà un altre 31% del cost, i que el 19% restant serà aportat per altres entitats financeres públiques o privades. Montaner ha detallat que aquests habitatges representen prop d'un terç de les més de 8.800 amb les quals es va comprometre el Govern municipal amb el Pla d'Habitatge fins a 2025, i ha defensat que l'aprovació per part del BEI "avala la política d'habitatge" que impulsa el Govern d'Ada Colau.

Pisarello ha coincidit a defensar que l'aprovació del finançament per part del BEI demostra que hi ha "confiança en el que està fent el Govern municipal", i representa un aval per a les polítiques d'habitatge que impulsa, amb una clara orientació social i de sostenibilitat energètica. D'aquesta forma, ha criticat que el finançament s'hagi aprovat en un moment en què ni Generalitat ni Govern central no destinen prou esforços a l'habitatge, i ha ressaltat que el consistori destina 240 milions a aquest àmbit encara que no sigui competència pròpia municipal. "Hem treballat malgrat tot, perquè considerem que l'habitatge és una política essencial, i no ens quedem de braços plegats", ha reblat.

L'autonomia de l'Ajuntament

Al seu parer, aquesta via de finançament protegeix l'autonomia de l'Ajuntament i s'emmarca en la seva intenció de disminuir la dependència del consistori de les fonts de finançament tradicionals: "És menys dependent de la banca convencional, i ha diversificat les vies de finançament", també mitjançant la banca ètica i cooperativa. Després d'aquesta autorització de crèdit del BEI, el ple haurà d'aprovar aquest projecte de finançament (una cosa que podria fer al juny), destinat a habitatges per a gent gran, que pagaran en funció de les seves rendes, i a famílies amb dificultats per disposar d'un habitatge a preu de mercat, que pagaran segons els seus ingressos.

Les promocions d'habitatges s'ubicaran en diversos districtes, i algunes d'elles es troben en una fase de redacció de projecte i altres en fase de concurs, mentre que d'altres estan pendents d'iniciar aquesta fase de concurs.