El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE), reunit aquest dijous excepcionalment a Vílnius (Lituània), ha decidit ajornar "almenys fins al primer semestre de 2020" qualsevol variació en els tipus d'interès, davant de l'empitjorament de les perspectives de creixement i inflació com a conseqüència de les tensions comercials, que han portat a diversos membres de l'òrgan rector de l'institut monetari a plantejar una retallada de les taxes i fins i tot a reprendre el programa de compres netes d'actius, que va expirar en finalitzar el 2018.

"Diversos membres del Consell de Govern van plantejar la possibilitat de baixar els tipus, altres la possibilitat de reiniciar el programa de compres d'actius o estendre l'orientació a futur", ha reconegut el president de l'entitat, Mario Draghi, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern, que ha decidit mantenir el tipus d'interès de referència per a les seves operacions de refinançament en el 0%, mentre que la taxa de facilitat de dipòsit seguirà en el -0,40% i la de la facilitat de préstec en el 0,25%.

"L'extensió té en compte la persistència de les incerteses", ha declarat Draghi, afegint que la política monetària del BCE és lluny de la normalització perquè els desafiaments externs no són tampoc normals, pel que va advertir que l'orientació a futur sobre l'evolució dels tipus d'interès no implica necessàriament un moviment a l'alça de les taxes.

En aquest sentit, el banquer italià, que abandonarà la presidència del BCE el proper 31 d'octubre, ha precisat que la discussió sobre una potencial retallada dels tipus es va centrar en l'interès que el BCE cobra als bancs per dipositar liquiditat a la 'guardiola' de l'entitat i per la que actualment cobra a les entitats un 0,40%.

En qualsevol cas, el president del BCE ha subratllat la disposició de l'entitat per vigilar acuradament la necessitat d'adoptar mesurades per mitigar els efectes de la materialització d'algunes "contingències", encara que refusa entrar en detall sobre això, limitant-se a assegurar que el Consell "té la determinació d'actuar" en tal cas i segueix preparat per ajustar tots els seus instruments per garantir que la inflació es mou d'acord amb l'objectiu d'estabilitat del BCE.

No obstant això, el banquer reitera que són necessàries mesures en àmbits més enllà de la política monetària per poder assolir tots els efectes beneficiosos d'aquesta, tornant així a reclamar als governs i institucions de la zona euro accelerar substancialment la implementació de les necessàries reformes estructurals per augmentar la resiliència i reduir l'atur, així com impulsar la productivitat.

Empitjoren les perspectives

D'altra banda, el BCE ha revisat una dècima a l'alça les seves previsions de creixement i inflació per a la zona euro el 2019, situant-les en l'1,2% i l'1,3% respectivament, encara que ha retallat les seves expectatives d'expansió i pujada dels preus per als dos anys següents, segons ha anunciat Draghi.

D'aquesta manera, les noves previsions del BCE preveuen un ritme de creixement del PIB de la zona euro de l'1,4% el proper any, dues dècimes per sota de la seva previsió de març, mentre que per a 2021 l'entitat anticipa també una expansió de l'1,4%, davant l'anterior 1,5%.

"Els riscos segueixen inclinats a la baixa", ha assenyalat el president del BCE en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern de la institució, que ha descartat pujar els tipus d'interès abans de mitjans del proper any.

En aquest sentit, "malgrat les dades millors de l'esperat en el primer trimestre", Mario Draghi ha tornat a assenyalar a l'impacte en les perspectives de creixement de factors externs com les incerteses relacionades amb les tensions comercials i geopolítiques, així com les vulnerabilitats mostrades per algunes economies emergents.

Quant a l'evolució dels preus, el BCE ha revisat una dècima a l'alça el seu pronòstic d'inflació per a 2019, fins a l'1,3%, encara que ha retallat en una dècima la seva projecció per a 2020, fins a l'1,4%, i en dues dècimes la de 2021, quan espera una pujada de l'1,6%.

Referent a això, el president del BCE ha assenyalat que "probablement la inflació baixarà en els propers mesos", afegint que continua sent necessària una política monetària acomodatícia en la zona euro.