El Banc Central Europeu (BCE) ha mantingut el tipus d'interès de referència per a les seves operacions de refinançament en el 0%, mentre que la taxa de la facilitat de dipòsit continuarà en el -0,40% i la de la facilitat de préstec en el 0,25%. Els tipus d'interès es mantindran en aquests nivells, "fins i tot almenys, durant l'estiu de 2019", segons ha tornat a subratllar l'autoritat monetària.

Segons ha confirmat, mantindrà el ritme previst del programa de compres d'actius. En aquest sentit, l'entitat presidida per Mario Draghi comprarà un volum 15.000 milions d'euros al mes, que mantindrà fins al desembre, quan acabaran, segons han recalcat.

"El Consell de Govern continuarà realitzant compres netes d'actius al ritme de 15.000 milions al mes fins al final de desembre de 2018. El Consell de Govern preveu que, sempre que les noves dades confirmin les perspectives d'inflació a mitjà termini, les compres netes cessin a partir de llavors", ha explicat.

Reinvertir el deute

A més, ha afegit que el BCE planeja "reinvertir" la majoria del deute que vagi vencent durant un "període prolongat" després del final de les compres netes d'actius, especificant que serà "durant el temps que sigui necessari" per "mantenir" les condicions de liquiditat i un "amplio grau" d'acomodació monetària.

D'aquesta manera, l'atenció dels inversors se centra ara en la roda de premsa que oferirà el president de l'entitat, Mario Draghi, en la es preveu que el banquer realitzi algun comentari sobre la situació macroeconòmica d'Itàlia.

Les xifres

El Producte Interior Brut (PIB) de la zona euro va registrar una expansió anual del 2,1% en el segon trimestre de 2018, segons les últimes dades de Eurostat. En la seva reunió de juny, el BCE va rebaixar el 2,1%, des del 2,4% anterior, el pronòstic de creixement per a 2018.

D'altra banda, la taxa d'inflació interanual de la zona euro es va situar el mes de setembre passat en el 2,1%, davant el 2% del mes anterior, excedint l'objectiu d'estabilitat de l'autoritat monetària.

No obstant això, la taxa d'inflació subjacent als països que han adoptat l'euro com a moneda comuna, que és resultat d'excloure del càlcul l'evolució de l'energia, els aliments, l'alcohol i el tabac, es va relaxar el setembre fins al 0,9% en taxa interanual, la mateixa xifra registrada el mes anterior.

Respecte a l'atur, la taxa d'agost, l'última disponible, es va mantenir estable en el mínim des de novembre de 2008 en situar-se en el 8,1%, un punt percentual menys que fa un any, segons les dades ofertes per Eurostat.

La pròxima trobada del Consell de Govern de l'organisme responsable de la política monetària de la zona euro se celebrarà el 13 de desembre.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat