El Banc Central Europeu ha millorat en dues dècimes la previsió de creixement de l’economia a l’Eurozona pel 2016, d'un 1,4% fins a l’1,6%. Xifres que constaten una recuperació que "seguirà de forma moderada, però estable" gràcies a les decisions monetàries i als estímuls aplicats a l'economia europea, segons ha comunicat el president del BCE, Mario Draghi. No obstant això, ha reclamat més accions dels estats membres. "Les nostres mesures han marcat la diferència, són molt eficaces. Però les reformes estructurals podrien ser més ràpides, així les nostres mesures també donarien resultats més ràpids”, ha assegurat.

I el camí de la recuperació no només és complex sinó que també incert, a l'espera que el 23 de juny, els ciutadans del Regne Unit decideixin si continuen o no dins la Unió Europea. En una demostració de confiança i fortalesa, Draghi ha explicat que l'entitat està preparada per "qualsevol resultat i contingència". Tot i que posats a escollir, la preferència no és en absolut el Brexit ja que "el BCE creu que el Regne Unit hauria de seguir a la UE perquè la UE se'n beneficia, i el Regne Unit també."

Una contribució europea i nacional

El president del BCE ha aprofitat la revisió de les perspectives de creixement per reivindicar que els resultats de les seves mesures han estat "essencials" per "evitar un deteriorament" de la situació econòmica a l'Eurozona i impulsar "la recuperació". Ara bé, Draghi ha alertat que per tal d'aconseguir tots els beneficis possibles de les polítiques monetàries, és necessari que "altres polítiques hi contribueixin més decisivament, tant a nivell europeu com nacional." Una crida perquè els Estats membres agafin galons i velocitat en el camí de la recuperació encara que les activitats del BCE ja estiguin "funcionant" de per sí. 

De fet, la previsió de creixement a l'alça de l'Eurozona va més enllà d'aquest mateix any ja que contempla un 1,7% el 2017 i un 1,8% el 2018 així com també van in crescendo els pronòstics de la inflació: un 0,2% el 2016, un 1,3% el 2017 i un 1,6% el 2018 a la recerca del 2% desitjat. 

Comprar deute a les empreses

Prèviament, el BCE ha anunciat que iniciarà la compra de deute corporatiu a partir del 8 de juny alhora que engegarà la primera de la nova sèrie d'operacions de finançament a llarg termini a partir del 22 d'aquest mateix mes. Des del març quan Draghi va baixar els tipus d'interès sota mínims històrics del 0%, el seu nivell més baix des de la creació de l'euro, el principal objectiu del BCE ha estat contrarestar la baixa inflació i la baixa taxa de creixement econòmic. Sembla que la revisió a l'alça segueix donant ales a una esperança econòmica que pretén ser materialitzada amb una inflació del 2% que encara queda lluny. 

D'altra banda, el BCE tampoc ha variat el tipus marginal de crèdit que es troba al 0,25% i el tipus de facilitat de dipòsit que seguirà en negatiu al -0,4%. I és que malgrat que els preus han tornat a caure al maig, el banquer italià no pretén llançar la tovallola en el seu intent d'impulsar el creixement de l'economia gràcies als tipus baixos, la compra de deute públic i des de la setmana vinent, també privat.