El BBVA i el Banc Sabadell han confirmat haver iniciat una negociació per dur a terme una fusió entre ambdues entitats. Si aquesta operació es du a terme, això els convertiria en la segona entitat bancària de l'estat espanyol. En un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l'entitat presidida per Carlos Torres ha reconegut que els dos grups han iniciat un procés de revisió d'actius (due diligence) i han designat assessors externs.

En el mateix comunicat, el BBVA subratlla que "no s'ha pres cap decisió en relació amb una potencial operació de fusió" i afegeix que "no hi ha cap certesa que s'arribi a adoptar". Si la fusió s'acabés concretant, l'entitat resultant tindria un volum d'actius que s'acostaria als 600.000 milions d'euros, una xifra molt propera a CaixaBank i Bankia. 

Segons diversos mitjans, BBVA hauria contractat JP Morgan per tal de dur a terme la negociació. Per altra banda, l'entitat presidida per Carlos Torres també comptaria amb l'assessorament legal del despatx d'advocats Garrigues i Uría Menéndez i avaluaria la contractació d'una de les grans consultores (les anomenades Big Four) per dur a terme la revisió d'actius de cara a una futura compra. 

Suma d'actius i creació de sinergies

La fusió de les dues entitats donaria lloc a actius globals de 963.108 milions d'euros (727.014 milions de BBVA i 236.094 de Sabadell), així com un total de 9.769 oficines en les geografies en les quals opera (7.565 de BBVA i 2.204 de Sabadell) i 148.028 empleats.

A nivell espanyol, el banc fusionat tindria actius de 596.481 milions d'euros i comptaria amb 4.225 oficines i 45.866 empleats, i permetria reduïr despeses a l'entitat.

Pujada dels valors de BBVA i Banc Sabadell

Aquesta operació confirma els rumors de conversacions de fusió que s'havien produït entre les dues entitats bancàries, després que els valors d'ambdues haguessin pujat avui a l'Ibex. El valor de BBVA havia pujat després de l'anunci de venda de la seva filial als Estats Units a PNC per 11.600 milions de dòlars (9.700 milions d'euros). Alhora, el valor del Banc Sabadell a l'Ibex 35 també havia registrat un 19,71%.

Altres fusions bancàries

CaixaBank i Bankia van anunciar una fusió per absorció, la qual ha de ser aprovada per les juntes generals. Aquesta operació, en la qual CaixaBank absorbiria Bankia, convertiria l'entitat en el banc líder mundial a Espanya. Les entitats, que quedarien agrupades sota la marca CaixaBank, aspiren a consolidar la fusió els primers mesos del 2021. 

Aquesta operació implicaria una important reestructuració de la plantilla, que encara s'ha de concretar.