L'associació Barcelona Oberta, eix de comerciants de la ciutat, reclama a l'Ajuntament de Colau "ampliar el calendari d'obertura comercial" i "revisar els horaris comercials turístics actuals" per permetre que es pugui obrir tots els diumenges i acabar amb el que consideren una situació de "desigualtat de condicions" respecte a d'altres ciutats. Barcelona Oberta diu que cal "renovar el model de 'shopping' turístic" per atendre "la nova demanda turística" i adaptar el comerç a les noves demandes del sector.

El seu president, Gabriel Jené, ha defensat la necessitat del comerç d’atraure compradors no residents, i ha instat l'Ajuntament a aclarir "quins són els motius comercials, turístics i en benefici del consumidor per a l'actual restricció d'horaris comercials". Jené ha recordat que ara poden obrir només cinc dels 54 diumenges que té l'any: "Obrir els diumenges beneficiaria als petits comerciants situats en zones turístiques de la ciutat, a més de promoure la contractació, lluitar contra el comerç online i augmentar la recaptació d'IVA ".

En aquest sentit, Jené ha demanat a l'Ajuntament de Barcelona que "al·legui els motius comercials, turístics i en benefici del consumidor per mantenir l'actual restricció", i ha afegit que la limitació actual és antieconòmica i va contra l'interès general.

L'entitat també ha esgrimit la sentència del Tribunal Suprem del mes de març que ha obligat l'Ajuntament de Cadis a revisar les limitacions físiques i temporals dels horaris comercials en considerar que no estaven ben justificades: "No ens agradaria haver de presentar una demanda, volem prioritzar el diàleg ". No obstant això, Jené ha admès que Barcelona Oberta estudia amb els seus equips jurídics si la demanda podria prosperar, tot i que insisteixen que la judicialització del conflicte pot ser dolenta, i el vicepresident de l'entitat, Javier Cottet, ha admès que estan "desesperats".

"És una vergonya que l'administració pública no permeti que obrim els diumenges. Això ve de les idees preconcebudes del passat. I, si acabem amb una demanda, serà vergonyós, perquè tenim raó", ha insistit Cottet, que ha qualificat el model de horaris actual de "misèria".

Jené ha assegurat que ampliar els horaris respondria a la desestacionalització del turisme i serviria com a instrument de promoció turístic-comercial del comerç singular i emblemàtic, així com una mesura per descentralitzar el turisme cap a altres eixos comercials i turístics de la capital catalana.

Preguntat per l'augment de la inseguretat i els furts en els eixos comercials de la ciutat, Jané ha dit que els preocupa molt l'augment de robatoris al passeig de Gràcia, Portal de l'Àngel i Rambla Catalunya, tot i que han demanat solucionar sense donar "una visió negativa de la ciutat", ja que pot perjudicar-los.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat