"Volem ser una eina al servei del ciutadà i facilitar-li la compra del seu habitatge. Per això ens volem enfocar a oferir informació sobre el mercat immobiliari als compradors, en la línia d'obertura al públic" ha assegurat el president del Barcelona Meeting Point (BMP), Jordi Cornet, en la presentació de la vintena edició del saló que es celebrarà entre el 19 i el 23 d'octubre. Tota una declaració d'intencions del també delegat de l'Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) que encara amb més "optimisme i confiança" que mai el certamen gràcies la dinàmica de "recuperació" i "creixement sostenible" del sector immobiliari.

En xifres, el BMP tindrà un 15% més d'ocupació d'expositors als 22.000 metres quadrats del Palau 8 del recinte de Montjuïc, més de 10.000 professionals, 312 empreses de 15 països i 20 conferències a càrrec de 85 ponents. I gràcies al "gran esforç publicitari" del saló, el director general del BMP, José María Pons, ha afegit que "és possible que enguany es superin els visitants de 2015 i que s'assoleixi una xifra d'entre 30.000 i 40.000 visitants."

Una de les claus és l'ampliació del seu target de visitant que inclou des de ciutadans a professionals del sector però també l'aposta per la internacionalització gràcies a la tercera edició del Barcelona Funds Meeting. Un programa especial que permetrà connectar 40 dels principals fons d'inversió d'arreu del món amb les empreses líders del sector immobiliari a Espanya. Morgan Stanley, Axa Real Estate Investment Management o Deka Immobilien, entre d'altres. No hi faltarà tampoc un simpòsium en clau internacional que inclourà els efectes del Brèxit, la transformació urbanística de grans projectes esportius com l'Espai Barça o les noves tecnologies a la banca i al sector immobiliari. 

Consciència social

En aquest sentit, el BMP també acollirà dues novetats: un clúster de reformes amb empreses especialitzades en la rehabilitació i xerrades immobiliàries gratuïtes per atraure el públic més general. Es parlarà de comprar o vendre, hipoteques, eficiència energètica, reformes d'un habitatge utilitzat o el mercat residencial de Barcelona, entre d'altres. Divulgació com a font de coneixement i qui sap també si de potencial inversió.  

A més, la nova edició del saló incorporarà una sessió sobre construcció accessible amb l'objectiu de conscienciar al sector immobiliari de la conveniència de no perdre mai de vista les necessitats d'aquelles persones que pateixen alguna discapacitat o situació d'exclusió. Aprofitant la presentació, Cornet ha anunciat que el CZFB en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona llançara una nova promoció de més de 200 habitatges al barri de la Marina, dels quals 144 tindran un preu assequible i els altres 61 estaran en règim de lloguer social.

Bombolla versus consolidació

Les darreres dades de l'INE que evidencien un augment del 20,3% de la compravenda d'habitatges durant el mes d'agost i una tendència de set mesos consecutius a l'alça, reafirmen la "consolidació" del sector immobiliari a Catalunya i al conjunt de l'Estat.

Però la reactivació del sector immobiliari desperta també noves crítiques per la possibilitat de tornar-ho a apostar tot a una carta especulativa que acabi derivant en l'esclat d'una nova bombolla immobiliària. Tal i com ja va succeir al 2008. Cornet ha sortit al pas reivindicat la maduresa d'un sector "molt més controlat", més transparent i competitiu i amb menors marges. "Si anem en la bona línia, aconseguirem moderar els preus", ha afegit.

Evitar qualsevol possibilitat de bombolla i dotar de major competitivitat l'habitatge de lloguer en tant que "inversió i benestar pels ciutadans" són dos dels reptes més immediats del sector immobiliari. Segons Pons, "estem molt lluny del que era el sector fa 10 o 15 anys. No és el paradís, però l'immobiliari està molt millor que fa 4,5 o 6 anys, i els actors del sector ens diuen que hi ha moviment". Millorar sense oblidar els errors del passat.