El Jutjat d'Instrucció número 2 de Barcelona ha condemnat Bankia a retornar 565.800 euros més interessos a un matrimoni barceloní al qual va vendre accions i participacions preferents entre maig del 2009 i juliol del 2011 sense informar-lo dels riscos que assumia en adquirir els esmentats productes. L'Associació per la Defensa d’Afectats per Productes Financers d’Alt Risc (APREDEF) ha representat la parella, que va interposar la demanda per "error en el consentiment" i al·legant que va fiar els seus estalvis a l’assessor de la sucursal bancària en la qual portaven 18 anys com a clients pensant que estaven adquirint dipòsits. La sentència no ha estat recorreguda i ja és ferma, segons l'APREDEF.

En aquesta línia, la sentència reconeix que la parella afectada no tenia coneixements financers i que va dipositar tots els seus estalvis en participacions preferents perquè des de la sucursal els van assegurar que es tractava d’un producte segur amb una remuneració del 6% anual, amortitzable en 3 anys i amb disposició dels diners invertits quan precisessin. "Malgrat el seu perfil inversor conservador, no se’ls va informar que les adquisicions fossin perpètues, ni tampoc que no tenien liquiditat immediata, que no es podia assegurar la recuperació dels diners o que no estava garantit pel FROB. En definitiva, desconeixien que estaven adquirint productes d’alt risc", segons ha explicat l'associació.

Ni experiència prèvia ni informació deguda

En el seu quart fonament de dret, la sentència conclou que "no consta" que la parella tingués "prèvia experiència en productes agressius i de risc com són les participacions preferents". A més, Bankia “no prova haver informat degudament” els afectats "sobre les característiques d’inversió" i "va ocultar els riscos" d’adquirir participacions preferents. D'aquesta manera, el jutge admet l’existència de l'error en el consentiment i declara la nul·litat dels contractes d'adquisició de preferents.

Pel que fa a l’adquisició d’accions, la sentència reconeix també que "la imatge financera proporcionada" per Bankia a la parella afectada sobre la solidesa dels seus productes no va ser fidel ni “mínimament aproximada a la realitat” i per això la condemna "a restituir" l'import total invertit en accions més els interessos legals.