Els bancs han celebrat aquest dijous amb pujades en borsa la decisió del Banc Central Europeu (BCE) de pujar els tipus d'interès en mig punt percentual, fins al 0,50%. Es tracta del primer increment en onze anys. Els bancs lideren en aquesta jornada les pujades del selectiu espanyol Ibex-35, amb avenços com el de Bankinter, que ha pujat el 6,29 %, el Caixabank, el 4,32%, Santander, el 4,31%, i el BBVA, el 2,90%. En el cas de Bankinter, també cap que destacar que el mercat està premiant els bons resultats obtinguts en el primer semestre de l'any, de gener a juny, quan va guanyar 271 milions d'euros, un 11% més, i que ha presentat avui en la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) a través d'un fet rellevant, informa Efe.

Els bancs, a l'alça

En termes més generals, des de començament d'any Bankinter puja el 17,17 %, Caixabank, el 28,74 % i Sabadell, el 16,70 %, mentre que el BBVA perd el 15,47 %, i el Santander, el 14,11 %. Al mercat continu, Unicaja també puja el 2,10 % i l'any avança un 0,30 %. L'Ibex-35, després de sumar 56,90 punts, puja el 0,71 % i se situa en 8.083,60 punts. Després de la reunió del Consell de Govern, el BCE ha informat que també incrementa en 50 punts bàsics la facilitat de crèdit, a la que deixa als bancs a un dia, fins al 0,75 %, i la facilitat de dipòsit, a la qual remunera l'excés de reserves a un dia, fins al 0 %.

El BCE i la seva "agressiva" pujada de tipus d'interès

La d'avui es tracta de la primera pujada dels tipus d'interès des de juliol de 2011. A més, els tipus d'interès del BCE han romàs en el 0% des de mitjans de març de 2016, i la taxa de la facilitat de dipòsit ha estat negativa des de mitjans de juny de 2014. Segons coincideixen els analistes, el mercat no s'esperava que la pujada de tipus d'interès "anés a ser tan agressiva". En aquest sentit, l'estrateg en cap de XTB Pablo Gil ha dit que és "dolent per a la borsa, ja que incrementa la probabilitat de recessió en accelerar-se la restricció monetària" i també "dolent per a la prima de risc, perquè una recessió més probable tensarà el mercat de crèdit". Des de Global X, Morganne Delledonne ha apuntat: "La decisió presa pel BCE sorprèn atesa la confusió política a Itàlia, l'ampliació dels diferencials dels bons centrals davant els perifèrics, així com la caiguda de la confiança empresarial en tot el continent, particularment a Alemanya". Ha afegit que "aquest moviment tan agressiu sembla un últim intent a la desesperada d'apujar els tipus abans que el continent entri en recessió". Per això, ha assenyalat que "comença un període tremendament complex per al BCE, que òbviament farà tot el que faci falta a fi de combatre i provar de controlar la inflació, fins i tot amb el possible risc de propiciar una recessió," ha opinat.