"L'ajustament dels models de negoci és el repte més gran que afronten els bancs europeus", ha assegurat la presidenta del consell de supervisió del Banc Central Europeu (BCE), Danièle Nouy. Al seu informe anual de supervisió dels bancs de la zona euro, Nouy ha afegit, a més, que aquest repte implica resoldre els "riscos de crèdit i elevats nivells de préstecs problemàtics". Mirant cap enrere i després de la crisi financera, "era necessari" dur a terme la supervisió i regulació del sector bancari, que malgrat això, ha patit recents episodis de volatilitat als mercats de valors i fortes baixades de les seves accions. El debat entre regular o desregular segueix més present que mai. 

Volatilitat i caigudes són símptomes que revelen la incertesa dels inversors respecte a la rendibilitat dels bancs. I per això, la recerca d'una rendibilitat més gran existeix l'oportunitat d'ajustar els models de negoci bancaris, atesos els baixos tipus, els crèdits problemàtics, el debilitament de l'economia global, el pas cada vegada menys ferm de les economies emergents i la caiguda dels preus del cru. 

D'altra banda, Nouy ha volgut avalar la seva gestió, reiterant que "els bancs europeus s'han tornat més resistents durant els últims anys en incrementar significativament les seves ràtios de capital". És cert que des del 2012, el capital de màxima qualitat sobre els actius de risc (CET1) dels bancs europeus ha pujat un 4% fins a assolir el 13%. Finalment, Nouy ha assegurat que tutelaran aquest ajustament perquè "contribuïm a la seguretat i la solidesa de les entitats de crèdit i a l'estabilitat del sistema financer". Encara no s'ha assolit l'objectiu, però cada vegada està més a prop. Ajustar-se o desajustar-se. 

Fotografia de Reuters