Els partits polítics han acordat avui que la nova Llei Hipotecària estableixi que les despeses notarials vinculats a la signatura de la hipoteca siguin pagats per la banca i que les de taxació siguin abonades pel client. Així doncs, a més de fer-se càrrec de l'impost d'actes jurídics documentats derivats de contractar una hipoteca, els bancs també hauran de pagar les factures de notaría, registre i gestoría. 

A més, els notaris realitzaran, sense cap cost, un qüestionari al prestatari per assegurar-se que entén totes les clàusules del contracte hipotecari. La ponència de la Llei Hipotecària ha tornat a reunir-se avui a la Comissió d'Economia del Congrés una vegada que el Govern ha aprovat un reial decret llei que estipula que l'impost d'actes jurídics documentats (AJD) sigui pagat per la banca i no pel client.

Despeses d'uns 3.000 euros de mitjana

Per a una hipoteca mitjana de 125.000 euros, es establir unes despeses d'uns 3.000 euros. D'ells, uns 1.600 euros correspondrien a l'Impost d'Actes Jurídics Documentats (AJD), que també pagarà la banca, després que així ho decidís l'Executiu de Sánchez canviant la llei que regula aquest impost per tal que "mai més un espanyol torni a fer-se càrrec d'aquest impost". Alhora, s'hi afegeixen uns altres 670 euros de notaria, i 180 euros més del registre de la propietat.

En total, 2.450 euros que pagaran les entitats, un 81%. Uns altres 350 euros correspondrien a la taxació, que és la que ha d'abonar el client, com feia fins ara. Els diputats justifiquen que els consumidors segueixin mantenint aquesta despesa perquè és l'únic en què, teòricament, poden triar la companyia que calculi aquesta valoració, encara que en la majoria dels casos sol ser la signatura associada a l'entitat. En aquest repartiment també s'ha dit que l'entitat financera assumeixi l'impost d'actes jurídics documentats, en línia amb el decret llei aprovat pel Govern en el passat Consell de Ministres i en contra de la decisió adoptada per l'alt tribunal la setmana passada.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat