El Banc Sabadell ha guanyat 646,9 milions durant els nou primers mesos de l'any, un 11,6% més que durant el setembre de 2015. I malgrat que Brèxit és Brèxit, el conseller delegat de Banc Sabadell, Jaume Guardiola, ha reiterat que "no hi ha modificacions del guidelines que hem anat donant al llarg del exercici". O el que és el mateix, malgrat la devalució de al lluira, es manté l'objectiu d'assolir entre els 780 i els 800 milions de benefici al tancament de l'exercici 2016. 

Fins al moment, l'entitat bancària presidida per Josep Oliu ha obtingut un benefici abans d'impostos de 914,08 milions, un 36,7% més que demostra la "solidesa" del compte de resultats alhora que ha reduït les provisions en un 43% fins als 1.113,5 milions.  Mentrestant, la ràtio de morositat del grup ha tornat a caure i ja es troba en el 6,6%.

Pel que fa al marge d'interessos es manté el recorregut positiu i s'assoleixen els 2.890,9 milions, un 29% més. Ara bé, sense la integració dels comptes del banc britànic TSB que el Banc Sabadell va adquirir al 2015, aquest marge ha millorat un 5,9%. I malgrat que el context britànic ha canviat amb el Brèxit i la intervenció del Banc d'Anglaterra, Guardiola ha remarcat que TSB "va molt bé i està creixent per sobre del Business Plan de resultats."

L'impacte del Brèxit

Al llarg dels nou primers mesos, l'impacte del Brèxit i la devaluació de la lliura ha estat "molt petit" per al banc català. Així ho ha constatat el director financer del Sabadell, Tomás Varela, que ha explicat que s'ha aplicat una política de capital "per cobrir tant el risc com futurs impactes" de la devaluació de la divisa del Regne Unit. On sí que podria afectar és en el creixement i els resultats de dipòsits. 

En xifres, el directiu ha estimat que la devaluació de divises podria tenir un "efecte net" d'entre un 5% i un 10% menys en la contribució que estava prevista que el TSB fes al Sabadell. I fins i tot podria arribar al 3% sota el supòsit que el banc britànic segueixi assolint un resultat "millor de l'esperat" o en paraules de Guardiola, "clarament per damunt de la mitjana" respecte als objectius del seu pla de negoci. I tot plegat, a l'espera de què es produeixi la migració tecnològica de TSB al novembre del 2017.

Pel que fa a la decisió del Regne Unit d'abandonar la Unió Europea (UE), Guardiola ha explicat que "com menys deteriorament hi hagi millor". Per això, ha reivindicat que els agents econòmics insistiran en convèncer el món polític per tal de què la sortida sigui el menys perjudicial possible per a totes dues parts. 

Sense negociació amb el Popular

"No hi ha hagut cap negociació amb Banco Popular". Aquesta ha estat la resposta que Guardiola ha donat una i altra vegada davant les insistents preguntes al voltant d'una possible fusió entre el Banc Sabadell i el banc dirigit per Pedro Larena que ha registrat un benefici de 94,3 milions durant els nou primers mesos de l'any, el que suposa un 66,1% menys.

Malgrat que Guardiola no ha concretat si el Sabadell ha estat o no alguna vegada interessat pel Banc Popular presidit per Ángel Ron, sí que ha volgut tancar la porta al voltant de qualsevol especulació sobre la fusió. "Quedaria ofensiu dir que no hi tenim interès, però clarament no hi ha hagut cap tipus negociació", ha incidit just abans de definir-se en to sarcàstic com un "banc vital que li interessa tot en general de la vida."

Malgrat que no estar en "el número u de les agendes", el directiu ha remarcat el gran esforç de consolidació realitzat pel sector bancari espanyol al llarg dels últims anys alhora que sembla "lògic" des d'una òptica "industrial" pensar que hi haurà un altre procés de concentració a Europa.

Malgrat la necessitat d'un govern, la supervivència

En materia política, Guardiola ha mostrat la seva satisfacció per la formación d'un nou Govern a Espanya ja que considera que era "una necessitat" posar fi a pràcticament un any d'interinitat. Ara bé, també ha remarcat que el "país ha sobrebiscut relativament bé tot aquest llarg temps" i això demostra "fortalesa institucional".

Però sota el risc de desgastar aquesta fortalesa, Guardiola ha assegurat que podia arribar un punt en què la situació fos "perillosa" ja que hi ha decisions trascendents com són els pressupostos o les negociacions del dèficit amb Brussel·les que s'han de prendre. "Arriba un moment en què la falta de Govern pot tenir incidència", ha alertat. 

D'altra banda, també ha explicat que l'economia catalana està tenint "una bona performance" ja que porta creixent durant diversos trimestres seguits i de forma superior a l'espanyola. Segons el directiu, "l'economia està funcionant objectivament bé, però això no significa ni per bé ni per mal que sigui pel procés". Al que seguidament, ha emplaçat tant a Catalunya com a Espanya a seguir fent "esforços significatius" per avançar en el camí de la sostenibilitat fruit de la millora de la productivitat i la competitivitat.