Després de la fusió protagonitzada per CaixaBank i Bankia, el focus del mercat s'enfoca principalment en el Banc Sabadell. Una pressió que no només procedeix dels inversors, sinó també del Banc Central Europeu (BCE) i el Banc d'Espanya, que tracten d'incentivar aquest tipus d'operacions amb normatives menys estrictes per intentar pal·liar els efectes de la crisi.

Una possible fusió amb el BBVA ha sonat repetidament al mercat des de fa temps, tanmateix, en les últimes hores s'ha publicat que el banc estudia una possible fusió també amb Kutxabank, segons El Confidencial. En la primera alternativa, el BBVA compraria l'entitat catalana per ser de més tamany, amb un important impacte en l'ocupació. A més, els seus gestors i principals accionistes perdrien influència de cara a la nova entitat.

En el segon cas, en canvi, el Sabadell seria el banc dominant. L'entitat catalana ja té fins i tot un assessor per a aquest tipus d'operacions, Goldman Sachs, segons ha publicat Bloomberg en les últimes hores.

S'amplia l'escenari de les fusions

El president de l'entitat catalana, Josep Oliu, hauria mantingut contacte amb el seu homòleg al banc basc, Gregoria Villalabeitia. A hores d'ara, tanmateix, el Sabadell assegura que encara no s'han produït "converses oficials amb ningú".

El que sí que reconeix és que no descarta una fusió amb altres entitats si les condicions són favorables, encara que la voluntat és "crear valor en solitari". Fonts del grup apunten que es tindrà en compte "qualsevol opció estratègica que creï i maximitzi el valor dels accionistes". Unes declaracions que apareixen just després que Unicaja i Liberbank anunciessin que tornaran a negociar la seva fusió després de l'intent fallit de 2019.

El banc resultant tindria 22.403 empleats i 2.600 oficines

La fusió entre Banc Sabadell i Kutxabank es podria produir mitjançant una operació d'absorció —com la que s'ha produït entre CaixaBank i Bankia—. Tenint en compte els fons propis, el repartiment del nou grup seria del 70% per als accionistes del Sabadell i del 30% per als de Kutxabank.

La nova entitat tindria una presència forta a Catalunya, el País Basc, Astúries, Galícia, el País Valencià, Madrid i Andalusia. A més, formarien part 22.403 empleats, 2.600 oficines i uns actius valorats en 255.000 milions. D'aquesta manera, es crearia el quart banc espanyol, per darrere de CaixaBank, BBVA i Banc Santander.

 

Imatge principal: Edifici de la seu del Banc Sabadell a Madrid. Foto: Europa Press