El Banc d'Espanya ho té clar: prolongar la incertesa política implica posar en risc, una vegada més, l'economia espanyola. D'això depèn que alguns agents econòmics posposin les seves decisions de despesa i inversió a l'espera de saber quina direcció prendrà la política econòmica. Sense oblidar tampoc els dubtes al voltant del procés de reducció del dèficit públic, tant per la seva intensitat com per la seva composició. 

Fins al moment, el govern en funcions presidit per Mariano Rajoy ha cantat als quatre vents la recuperació econòmica amb pronòstics que no coincideixen, i en alguns casos ni tan sols s'apropen, a causa d'un biaix remarcable d'optimisme, a les noves projeccions de l'organisme presidit per Luis María Linde. El Banc d'Espanya preveu que el PIB creixi un 2,7% aquest any i es desacceleri fins i a un 2,3% el 2017 i a un 2,1% el 2018 mentre que el govern espanyol espera un increment del PIB del 2,4% el 2017 i del 2,5% el 2018.

Un esforç encara poc optimista

I malgrat que l'autoritat monetària ha realitzat un esforç per millorar la seva projecció en tres punts, ja que aquesta vegada ha augurat un dèficit del 4,1% del PIB, encara es troba cinc punts per sobre de l'objectiu de govern. I per si la llenya no fos ja suficient 48 hores abans de l'inici de campanya, el Banc d'Espanya assegura que el dèficit no baixarà del 3% fins al 2018. Una data que implicaria sobrepassar aparentment en un any el toc de queda fixat per la Comissió Europea, que encara ha de decidir si sanciona Espanya amb 2.000 milions per l'incompliment de l'objectiu pressupostari i si li dóna una nova pròrroga. 

Però la possible multa de la UE no espanta el ministre d'Economia en funcions, Luis De Guindos, que ho consideraria "un contrasentit" i té "absoluta confiança" que no acabarà passant, després d'haver realitzat importants reformes i haver crescut el doble que la mitjana europea amb una reducció "molt clara del seu dèficit". Tampoc sembla impressionar-lo l'advertència del Banc d'Espanya, ja que considera que l'actual situació política no ha generat encara "cap tipus d'impacte" en una economia que està creixent per sobre del 3% i "fins i tot més que l'any passat".

Tanmateix, també ha reconegut i reiterat que "evidentment, la falta d'un govern no és la situació ideal, però malgrat la incertesa econòmica internacional i la volatilitat d'alguns mercats, l'economia espanyola està creixent per sobre del que va créixer l'any passat". Creix però encara no convenç. 

Allò de fora tampoc ajuda

A més, el Banc d'Espanya ha assegurat que els riscos no es deuen únicament a la incertesa política a Espanya sinó també a l'evolució de l'economia global, principalment en algunes economies emergents. I a això cal afegir-hi unes creixents tensions geopolítiques en certes àrees i el referèndum del Regne Unit respecte a la seva permanència a la UE. Sense ànim de voler afegir noves projeccions, el que sí que sembla segur, segons l'autoritat monetària, és que el creixement de l'economia espanyola anirà frenant a mesura que es reverteixi la baixada del preu del petroli, la depreciació de l'euro o altres estímuls pressupostaris. 

Però qualsevol avís també sol tenir alguns esclats de llum i esperança. La demanda interna continuarà impulsant l'economia gràcies al creixement del consum de les llars i la inversió empresarial, alhora que el nivell d'exportacions i importacions tendirà a igualar-se. I a més, el Banc d'Espanya no descarta la possibilitat que l'impacte positiu de les mesures de política monetària aprovades pel BCE sigui més gran i millor que l'esperat. Val més prevenir que no pas curar.