El Banc d'Espanya preveu que el PIB es desacceleri fins al 2,1% el 2018, després de créixer un 2,7% aquest any i un 2,3% el 2017, mentre que la taxa d'atur es reduirà fins al 17,3% de la població activa el 2018, segons queda reflectit en les noves projeccions de l'autoritat monetària, que incorporen per primera vegada el pronòstic per a 2018.
D'aquesta forma, es preveu una prolongació de la fase expansiva del PIB al llarg d'aquest trienni, encara que a un ritme "gradualment decreixent" en comparació amb l'observat el 2015.
Correcció dels desequilibris
A l'avanç de l'economia continuarà recolzant-se en la correcció dels desequilibris de l'economia, en particular en la millora de les condicions competitives i en la disminució del grau de deute d'empreses i famílies, així com en la persistència de condicions favorables per al finançament dels agents, encoratjades al seu torn, per l'orientació expansiva de la política monetària.
Tanmateix, es produirà una desacceleració per la pèrdua de força d'alguns elements que, amb caràcter transitori, han impulsat l'activitat en l'etapa més recent, com la baixada del preu del petroli, la depreciació de l'euro o alguns estímuls pressupostaris, la qual cosa es compensaria parcialment, a mig termini, amb una recuperació gradual dels mercats d'exportació.
Menys atur
En referència a l'ocupació, el Banc d'Espanya ha explicat que el dinamisme de l'activitat continuarà impulsant la creació d'ocupació, afavorida a més pel fet que el creixement PIB estarà molt focalitzada al sector serveis, molt intensiu en mà d'obra.
D'aquesta forma, l'ocupació creixerà un 2,5% el 2016, dues dècimes més que l'estimació anterior, mentre que el 2017 despuntarà un 1,9% i el 2018 un 1,8%. Així, la taxa d'atur passarà del 19,7% aquest any al 17,3% el 2018.
En l'àmbit dels preus, estima que després de registrar un descens del 0,5% el 2016, l'IPC podria créixer un 1,5% el 2017 i un 1,7% el 2018, en línia amb la recuperació projectada per al preu del cru i amb un modest repunt gradual de la inflació subjacent.
Incertesa
En quant als riscos sobre aquestes previsions, el Banc d'Espanya encapçalat per Luis María Linde assegura que els riscos són a la baixa partint de les incerteses sobre l'evolució de l'economia global, principalment en algunes economies emergents, així com la hipotètica intensificació de les tensions geopolítiques en certes àrees i el resultat del referèndum al Regne Unit sobre la seva permanència en la UE.
Al terreny espanyol, s'ha subratllat que la prolongació de la incertesa política, després de la convocatòria d'unes noves eleccions, pot donar lloc a què els agents posposin, en el curt termini, algunes decisions de despesa com a conseqüència de la indefinició sobre el curs futur de les polítiques econòmiques.