El preu mitjà de la llum del mercat majorista s'abaratirà un 32,48% aquest dissabte pel que fa a la dada de divendres, el que suposarà el preu més baix per a la llum a l'última setmana i el segon més baix des del passat 27 de juny. En concret, el pool elèctric registrarà avui 7 d'agost un preu mitjà de 65,64 euros / MWh, allunyant-se així dels pics d'aquesta arrencada d'agost, en què ha marcat tres dels cinc màxims històrics.

A la caiguda del preu mitjà contribuiran els preus mínims que s'han de registrar al llarg de la jornada, en què des de les 14.00 hores fins a les 19.00 hores el cost se situarà per sota dels 20 euros. El mínim, d'0,9 euros, es donarà entre les 16.00 i les 17.00 hores.

Per contra, el màxim d'aquest dissabte serà entre les 00.00 i les 01.00 hores de la nit, amb un preu de 101,24 euros / MWh. També entre les 22.00 i 23.00 hores se situarà per sobre dels 100 euros. 

Un preu de la llum, a màxims històrics

Aquestes dades reflecteixen l'amplitud de la forquilla de preus en un sol dia. Malgrat aquest abaratiment, el preu de la llum segueix aquest agost amb la tensió viscuda al llarg de tot el juliol, que va portar a tancar el mes amb una mitjana de 93,46 euros / MWh, fet que suposa el nivell més alt de la història i un 169,8% per sobre de el mateix mes de l'any passat.

En concret, en el que va d'agost, el pool ha registrat el seu segon major preu en la sèrie històrica, aquest dimarts amb 106,27 euros / MWh; el tercer, amb 105,24 euros / MWh aquest dimecres; i el cinquè, amb 103,07 euros / MWh, dilluns passat.

electricitat acn

ACN

Què és el pool?

El preu del pool, en el qual els productors d'electricitat casen les seves ofertes per a l'endemà i es fixen els preus per a cada hora d'aquest dia, té un pes entorn del 24% en la factura de la llum dels consumidors acollits a la tarifa regulada o preu voluntari al petit consumidor (PVPC), una mica més de deu milions.

Els 17 milions aproximadament que estan en el mercat lliure, que paguen pel quilowatt hora els preus que posen les companyies amb les quals contracten el subministrament, no es veuen afectats per les oscil·lacions a l'alça, però tampoc se'n beneficien quan es produeixen a la baixa, com va ocórrer l'any passat.

En aquest context, el Govern va aprovar rebaixar l'IVA que grava el rebut de la llum del 21 al 10% fins a finals d'any per als petits consumidors i suspendre durant el tercer trimestre l'impost que grava la generació elèctrica.

Aquesta és la pregunta que gran part dels ciutadans es fa últimament i la resposta és que es donen una sèrie de causes que ho provoquen. Concretament els principals culpables són els preus del gas, utilitzat a la producció d'electricitat en els cicles combinats, i dels drets d'emissió de CO₂, que paguen les centrals de generació que emeten, estan disparant els preus de la llum al mercat a l'engròs, que es preveu que segueixin alts per un temps.

Imatge principal: Unsplash