El preu mitjà de l'electricitat per a demà al mercat majorista es torna a disparar fins als 103,07 euros per megawatt hora (MWh). Amb aquest preu ha tornat a superar la barrera dels 100 euros.

Respecte al primer dilluns d'agost de l'any passat, quan va marcar 36,62 euros/MWh, el preu mitjà diari del mercat majorista (pool) pràcticament es triplica, segons dades de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat (OMIE).

La tercera cota més alta

Amb aquest augment, el preu majorista de la llum, que s'usa per calcular la tarifa regulada, aconsegueix la seva tercera cota més alta de la història, per darrere del rècord de 106,57 euros/MWh que va aconseguir el 21 de juliol i molt a prop dels 103,76 euros/MWh que va marcar l'11 de gener de 2002.

Per franges horàries, el preu fixat per a demà oscil·larà entre un màxim de 108,41 euros/MWh i un mínim de 98,55 euros/MWh, segons les dades de mercat, que s'estan veient impulsats a l'alça per l'encariment del gas que usen els cicles combinats i els alts preus dels drets d'emissió de CO₂, principalment.

El preu de la llum

Amb aquest augment, el preu majorista de la llum, que s'usa per calcular la tarifa regulada, aconsegueix la seva tercera cota més alta de la història. El preu del pool, en el qual els productors d'electricitat casen les seves ofertes per a l'endemà i es fixen els preus per a cada hora d'aquest dia, té un pes entorn del 24% en la factura de la llum dels consumidors acollits a la tarifa regulada o preu voluntari al petit consumidor (PVPC), una mica més de deu milions.

Els 17 milions aproximadament que estan en el mercat lliure, que paguen pel quilowatt hora els preus que posen les companyies amb les quals contracten el subministrament, no es veuen afectats per les oscil·lacions a l'alça, però tampoc se'n beneficien quan es produeixen a la baixa, com va ocórrer l'any passat.

En aquest context, el Govern va aprovar rebaixar l'IVA que grava el rebut de la llum del 21 al 10% fins a finals d'any per als petits consumidors i suspendre durant el tercer trimestre l'impost que grava la generació elèctrica.

Quant costa?

Per una banda, engegar el forn durant una hora en horari punta té un preu de 51 cèntims, 31 cèntims al pla i 26 cèntims al vall. És a dir, més del doble a les hores cares i més del triple a les barates: l'any 2021, el preu era de 25 cèntims a l'horari punta i 8 cèntims al vall, d'acord amb els preus que ha difós el comparador web Selectra.

Per altra banda, utilitzar una rentadora costa avui 46 cèntims per hora al període punta; 28 cèntims a l'horari pla i 23 cèntims al vall. Unes xifres que tenen en compte la baixada al 10% de l'IVA, a diferència de l'any passat, que com a molt assolia els 23 cèntims a l'hora més cara i 7 cèntims a l'hora més barata. Així, el preu s'ha duplicat a les hores punta i s'ha triplicat a les vall.

Imatge principal: bombetes. - unsplash