La companyia farmacèutica AstraZeneca, que en els últims anys ha estat a l'aparador públic per la seva vacuna contra la covid, obrirà un centre de desenvolupament a Barcelona per accelerar el desenvolupament de fàrmacs de nova generació en l’àmbit de les malalties rares, un projecte que suposarà la creació de fins a 100 llocs de treball especialitzats en l’R+D en els pròxims dos anys. La companyia obrirà aquest nou hub a través de l’empresa del grup Alexion, especialitzada en les malalties rares.

Segons la companyia farmacèutica, les malalties rares representen una important necessitat mèdica no coberta, ja que de les prop de 7.000 malalties rares, al voltant d’un 95% no disposen d’un tractament. En aquest sentit, l’objectiu de la companyia és esdevenir “un dels majors centres d’excel·lència clínica i d’innovació per aquest tipus de malalties a Europa”, segons el vicepresident del nou Hub de Desenvolupament a Barcelona, Gonzalo de Miquel. Per a Miquel, “Barcelona s’està convertint ràpidament en una de les ciutats més vibrants d’Europa en el sector de la salut, motiu pel qual és una ubicació ideal per aquest centre, per explorar i desenvolupar noves opcions terapèutiques que canviïn la vida dels pacients que pateixen malalties rares”.

Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha assegurat que “estem enormement satisfets que AstraZeneca hagi escollit Catalunya per ubicar aquest centre de desenvolupament, un projecte que compta amb el suport de la Generalitat a través d’ACCIÓ i que suposarà un impuls per a tot el sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya, que ja representa el 8,7% del PIB i s’ha consolidat com un dels grans motors per al conjunt de l’economia”. “Inversions d’alt valor afegit com les d’AstraZeneca tenen un gran impacte en termes de creació de llocs de treball qualificats, progrés científic i social”, ha subratllat el conseller.

AstraZeneca és una companyia farmacèutica global i innovadora centrada en el descobriment, desenvolupament i comercialització de medicaments sota prescripció mèdica, principalment per al tractament de malalties en tres àrees terapèutiques: oncologia, cardiovascular, renal i metabolisme i respiratori i immunologia. Amb seu a Cambridge (el Regne Unit), AstraZeneca opera en més de 100 països i els seus medicaments innovadors són utilitzats per milions de pacients a tot el món. 

AstraZeneca va adquirir el 2021 la biotecnològica nord-americana Alexion, especialitzada en tractaments per a malalties rares, la qual cosa va suposar la incursió de la firma anglosueca en aquest segment de la recerca mèdica. Alexion té actualment 17 assajos en marxa en diverses fases de desenvolupament i començarà en breu alguns més, dels quals un nombre indeterminat es lideraran des d'Espanya. Segons la farmacèutica, les malalties rares representen una important necessitat mèdica no coberta, ja que de les prop de 7.000 malalties rares que hi ha, al voltant del 95% no disposen de cap tractament.