Fins a 26 milions d'euros. Aquest és l'impacte negatiu que implicaria al sector agroalimentari català els aranzels que els Estats Units tenen previst imposar a productes de la Unió Europea, segons dades confirmades per la Promotora d'Exportacions Agroalimentàries Catalanes (PRODECA). L'any passat, el sector va vendre al país nord-americà per valor de 330 milions d'euros, i els aranzels en productes com oli, vins, caves, formatges o fruita poden afectar l'equivalent al 7,8% del que es va ingressar llavors. 

Cal tenir en compte que els EUA és el vuitè mercat mundial per a les exportacions catalanes d'aliments i begudes i el tercer fora de la Unió Europea ―després de la Xina i el Japó―. Segons l'anunci oficial, l’increment aranzelari entrarà en vigor el dia 18 d’octubre i penalitzarà greument les exportacions agroalimentàries europees "i suposarà per a les seves indústries pèrdues milionàries per aquest sobrecost d’aranzels", segons expliquen des de PRODECA, i que caldrà veure si acaba recaient en els exportadors, els importadors dels Estats Units o bé en el consumidor final d’Amèrica. Davant aquestes xifres, la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha convocat per la setmana vinent la Taula Agrària per estudiar l'increment dels aranzels.

El director de PRODECA, Ramon Sentmartí, ha explicat a ElNacional.cat que "els aranzels sempre són una barrera comercial i en aquest cas suposarà un greuge elevat a les exportacions agroalimentàries de Catalunya", afegint una "pèrdua de competitivitat elevada", pel fet que la proposta de Trump castiga només alguns països europeus ―els que han estat més vinculats a AirBus―, i deixa exempts Grècia, Itàlia o Portugal, entre d'altres. Això provoca que alguns productes com els vins i els caves, que Catalunya produeix però també ho fan Grècia i Itàlia, en gravar-los més perden competitivitat. "Estem en un mar d'incerteses perquè encara no sabem si es tracta d'una amenaça o com es farà finalment, però el sector està preocupat", assegura Sentmartí. 

Alguns dels productes més castigats queden plasmats en la següent taula:

 

Un cop dur per al Fine Food

El primer sector català exportador als Estats Units és el sector del Fine Food, que comprèn molts dels productes penalitzats per les noves taxes: formatges, iogurts, mantega, fruits secs, sucs de fruita i fruites processades, els quals incrementaran els seus costos aranzelaris en un 25%. Aquest serà el sector més damnificat.

Seguidament, també patirà l'exportació de vi i cava, un producte molt català i molt valorat als Estats Units, que és el segon sector més exportador a terres nord-americanes en termes de facturació ―fins a 85 milions d'euros exportats el 2018―. D’aquesta xifra, 56,7 milions corresponen a escumosos i els 27 milions restants serien els vins afectats per la mesura. Aquesta comprèn els vins tranquils, no carbonatats, amb una graduació menor a 14% d’alcohol, en recipients no superiors als 2 litres. Per tant, el cava i la resta d’espumosos europeus no quedarien afectats per l’increment aranzelari. Els vins d’Itàlia, Grècia, Portugal, Polònia i altres zones vitivinícoles tampoc es veurien afectades per l’increment, per la distinció entre països de la nova proposta aranzelària.

Els olis vegetals i l’oli d’oliva català ―56 milions d'euros exportats el 2018― incrementen també els seus aranzels en un 25% juntament amb França, Alemanya i Regne Unit, però no ho fan els mateixos productes d'altres països productors com Grècia o Itàlia, que mantindrien els antics aranzels.

El sector carni seria el següent, amb 31 milions d'euros exportats el 2018, i que ha registrat els darrers cinc anys un creixement de facturació als EUA del 475%. Les principals categories afectades per l’increment aranzelari són la carn de porc congelada i els processats de porc, com les salsitxes o el pernil. En la mateixa línia, el sector del peix i marisc, que va sumar 20 milions d’euros exportats el 2018, també es veurà afectat. 

Per últim, la fruita: cítrics, cireres, préssec i peres comptaran a partir d’ara també amb unes taxes aranzelàries que sumaran un 25% addicional als aranzels existents. Actualment, Catalunya gairebé no exporta fruita i horta als Estats Units per la inexistència de protocols d’homologació entre ambdós països, per tant seria el sector menys damnificat per les mesures de l’administració de Donald Trump.