El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha demanat avui per carta al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ajudes directes pels sectors més afectats per les restriccions per frenar la Covid, els del comerç, la restauració i l'hostaleria. També ha instat al govern espanyol a prendre mesures laborals com l'obligatorietat del teletreball en aquells llocs de treball on sigui possible i la pròrroga dels ERTO.

El també conseller d'Economia i Hisenda ha definit les peticions expressades a la carta com "decisions que són responsabilitat del Govern espanyol" i que són necessàries per encarar amb garanties les restriccions que el Govern va aprovar a principis de setmana i que es mantindran, com a mínim, des del 7 fins al 17 de gener.

Ajudes directes

Aragonès reclama a la carta ajudes directes pel comerç, l'hostaleria i la restauració, els sectors més afectats per les restriccions per frenar l'expansió del virus, que el president en funcions ha definit com a "mesures difícils però necessàries". Aragonès creu que aquestes han d'anar acompanyades d'ajudes econòmiques que facin les restriccions sostenibles en el temps i que compensin el sacrifici dels sectors. També ha definit les mesures tributàries establertes fins ara, relatives a la seguretat social o avals aprovats, com a "insuficients".

El vicepresident en funcions creu que al govern espanyol, com a recaptador d'impostos i amb major capacitat econòmica, li pertoca posar en marxa un pla d'ajudes com han fet la resta de països europeus. En aquest sentit, va defensar ahir en una entrevista amb l'Agència EFE un model europeu d'ajudes als negocis que proporcioni un 70-80% de la facturació d'any anterior.

El dirigent d'Esquerra va assegurar ahir que "Catalunya no és Alemanya, però si fos un Estat independent tindríem els recursos per poder fer front a les pèrdues de facturació dels sectors afectats".

Teletreball i ERTO

Aragonès també ha instat al govern espanyol a utilitzar les seves competències per fer obligatori el teletreball o treball a distància en tots els llocs de treball on sigui possible o, en cas contrari, que faculti immediatament a la Generalitat de Catalunya per a fer-ho. A la carta, conseller d'Economia i Hisenda explica que la normativa vigent establerta pel govern central estableix un caràcter voluntari pel teletreball i no com "una obligació d'acord amb les necessitats de salut pública".

Segons Aragonès, si s'aconseguís elevar el percentatge de teletreball "des del 8 o 10% actual a un 30%", es podria reduir la mobilitat i evitar algunes de les restriccions per frenar la pandèmia.

Pel que fa als ERTO, Aragonès demana a Sánchez que es prorrogui més enllà del 31 de gener la possibilitat d'acollir-se a un ERTO per força major i proposa prolongar aquesta eina econòmica fins al 30 de juny. En aquest sentit, el govern central ha proposat avui prorrogar els ERTO fins al 31 de maig, una data sobre la qual hi ha "bastant consens" entre l'executiu i els agents socials.

Aragonès ha apel·lat al govern espanyol a no fer "deixadesa de les seves funcions" i que prengui les mesures necessàries "pensant en els ciutadans de Catalunya". El conseller d'Economia i Hisenda ha expressat la voluntat d'acompanyar les restriccions amb compensacions econòmiques "malgrat totes les limitacions que ens imposa el marc legislatiu estatal" i ha recordat a Sánchez que l'objectiu del govern català és "superar aquestes limitacions i tenir totes les eines d'un estat independent".