El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, exigeix al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que imiti el model d'europeu d'ajudes als negocis afectats per la pandèmia de coronavirus, i que representa proporcionar-los l'equivalent a un 70-80% de la facturació perquè puguin superar la crisi.

A més, Aragonès ha urgit el govern espanyol a dictar l'obligatorietat del teletreball de forma immediata per a aquelles professions que puguin desenvolupar-se en remot i, en cas de no "veure's amb cor" a fer aquest pas, a transferir les competències.

En una entrevista amb Efe, el també candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat ha considerat que aquesta mesura s'hauria d'haver pres "fa setmanes" i apunta que si s'aconseguís elevar el percentatge de teletreball "des del 8 o 10% actual a un 30%", es podria reduir la mobilitat i evitar algunes de les restriccions d'activitat preses per frenar la pandèmia.

Demandes principals a Sánchez

Aquesta és una de les tres demandes principals que Aragonès avança que traslladarà el president de govern espanyol, Pedro Sánchez, davant d'aquesta fase d'evolució de la pandèmia.

Aragonès, que a l'octubre va escriure una carta al president del Govern espanyol demanant mesures econòmiques contundents en suport de sectors especialment perjudicats per la pandèmia, reclama ara a l'Executiu espanyol tres mesures bàsiques: l'obligatorietat del teletreball, que els ERTO s'estenguin més enllà de finals de gener, com també han reclamat les patronals i els sindicats, i les seves prestacions s'abonin sense demores, i que hi hagi "ajudes directes" a empreses i altres col·lectius perjudicats.

I és que, després d'haver adoptat noves restriccions que estaran en vigor entre el 7 i el 17 de gener, el Govern va anunciar 36 milions en ajudes per als sectors afectats, i Aragonès demana al Govern de l'Estat que actuï en conseqüència i no en faci "desistiment de funcions".

Pere Aragonès ERC entrevista EFEEl vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès / EFE

Model europeu d'ajudes directes

Segons el parer del vicepresident de la Generalitat, el govern de Pedro Sánchez no pot limitar-se a prendre mesures fiscals o tributàries per a sectors com l'hostaleria o la restauració, sinó que ha de concedir "ajudes directes", a l'igual que altres països europeus.

"Hauríem d'anar a un model europeu, a ajudes equivalents al 70 o 80% de la facturació (d'un negoci). La principal línia que s'ha seguit en els últims mesos és la figura dels ERTO. El que s'ha aportat s'hauria de complementar fins compensar aquestes caigudes de la facturació", argumenta Aragonès.

En aquesta línia, el dirigent d'Esquerra assegura que "Catalunya no és Alemanya, però si fos un Estat independent tindríem els recursos per poder fer front a les pèrdues de facturació dels sectors afectats".

Aragonès xifra en 831 milions les ajudes directes habilitades pel Govern el 2020 per compensar els tancaments d'activitat forçats per la pandèmia, i reclama que "l'Estat també posi de la seva part" per pal·liar els efectes d'aquesta crisi.

 

Foto principal: El vicepresident Pere Aragonès / EFE