"Quan s'utilitza les inversions com a argument polític, es fan coses que no s'han de fer o coses que resulten fallides". Preguntat per les radials de Madrid i el projecte Castor, el secretari d'Estat de Pressupostos i Despesa del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, Alberto Nadal, s'ha mostrat així de contundent en un dinar amb empresaris organitzat per la Cambra de Comerç.

Encara que sense posar noms, Nadal ha recordat que "hi va haver un moment en què el creixement artificial amb hipertròfia d'alguns sectors van portar a errors greus en les polítiques d'inversions". D'aquesta forma, s'ha mostrat partidari de deixar enrere els anys de crisi econòmica i bombolla immobiliària on la inversió va quedar estancada per poder realitzar noves inversions "amb cap".

El cas de Catalunya

En el cas de Catalunya, el secretari d'Estat ha assegurat que ha perdut "una mica de pes" en el conjunt de la inversió territorialitzada però no dubta que es recuperarà en els propers anys a mesura que també ho vagi fent l'economia espanyola. "Cada comunitat rep més o menys que la mitjana en funció de quina és la seva situació. Cada un està representat on és", ha etzibat.

Malgrat que la inversió de 4.200 milions en infraestructures fins a l'horitzó 2020 no s'ha vist encara reflectida en els pressupostos generals de l'Estat per a 2017, Nadal ha explicat que fins al moment s'ha prioritzat la despesa social però que l'esforç inversor en infraestructures serà cada vegada "més necessari" per a l'economia. 

"On està la part del lleó és en el sistema finançament autonòmic", ha assegurat Nadal abans de reiterar que Catalunya rep 4.000 milions més en pensions en comparació al que genera i que és la que més fons de l'Estat percep en matèria de recerca i desenvolupament. Pel que fa a les inversions corresponents al grup Foment, ha comentat que Catalunya és la primera comunitat en volum d'inversió el 2017, si bé ha insistit que encara no hi ha la "manxa suficient" per haver-ho vist reflectit un augment de la inversió en la partida global. I per acabar on sovint es comencen molts debats al voltant de la inversió, ha admès que el percentatge d'execució del total pressupostat en inversió a Catalunya ronda el 68%.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat