El PSOE i Unides Podem han arribat aquest dimarts a primera hora a un acord in extremis sobre el projecte de llei dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) pel 2023. Aquest pacte arriba després d'unes negociacions d'última hora entre els dos socis del govern espanyol, que shan aprovat al Consell de Ministres d'aquest dimarts. Els pressuposts incorporaran la despesa més gran social de la història per reformar l'estat del benestar, milloraran les condicions laborals i salarials dels treballadors públics i s'impulsarà un xec de 100 euros mensuals per aquelles famílies que tinguin menors d'entre 0 i 3 anys, entre altres. Què diu l'acord?

1. Pujada del sou dels funcionaris

El PSOE i Unides Podem han inclòs en els comptes públics la pujada del sou dels funcionaris per l'any vinent. El 2023 s'incrementarà un 2,5% fix, més un altre punt variable. És a dir, fins al 3,5%. Després d'acordar-ho amb Comissions Obreres i la UGT, l'Executiu té previst incrementar el salari fins a un 7,5% des d'ara fins al 2024. Aquesta mesura beneficiarà a 2.717.570 empleats públics. D'aquests, 513.721 pertanyen al sector públic estatal, 1.611.697 són treballadors públics de les comunitats autònomes i 592.152 són empleats d'Entitats Locals.

2. Pujada de les pensions

El projecte de Pressupostos aprovat recull també la pujada de les pensions el 2023 d'acord amb la inflació mitjana entre novembre de 2021 i novembre d'aquest any. Per tant, està previst que a partir de l'1 de gener de 2023 les pensions pugin entorn d'un 8%. "La gent gran té dret a viure amb tranquil·litat en un context convuls com l'actual. És just i els hi devem com a societat", ha assenyalat aquesta setmana la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz.

3. Reforma fiscal

Ambdós partits del govern espanyol van presentar la setmana passada una reforma fiscal que inclouran en els pressupostos de l'any vinent. Entre les mesures pactades s'inclouen les bonificacions en l'IRPF per les rendes per sota dels 21.000 euros, així com rebaixes pels autònoms i pimes. Per contra, augmentarà la tributació de les rendes superiors a 200.000 euros. Paral·lelament, també impulsaran una llei per implementar un nou import pels patrimonis de més de tres milions d'euros. El govern espanyol calcula que, en conjunt, amb aquestes mesures es recaptaran 3.144 milions d'euros en dos anys (2023 i 2024).

4. Llei de famílies

El govern espayol impulsarà un xec de 100 euros mensuals a aquelles famílies que tinguin menors d'entre 0 i 3 anys. Actualment aquesta ajuda la reben les mares que estan treballant, però la intenció de l'executiu és que sigui de caràcter universal. Aquesta mesura beneficiarà a 300.000 persones. 

5. Incrementar el subsidi per atur

L'any 2012, el Partit Popular liderat per Mariano Rajoy va rebaixar les prestacions per atur a partir del setè mes del 60% de la base reguladora al 50%. Ara, els socialistes i Unides Podem ha acordat recuperar aquest 10%. Yolanda Díaz ha assegurat que la mesura "beneficiarà a més de 300.000 persones".

6. Increment de l'IPREM

El projecte de Pressupostos també inclourà un increment de l'Indicador de Renda d'Efectes Múltiples (IPREM) de 579 euros mensuals a 600 euros. Aquesta pujada afectarà l'alça al càlcul de l'ingrés mínim vital, de les pensions no contributives i altres ajudes autonòmiques. "Aquest increment suposa una pujada de 20,98 euros, un 3,6%, respecte als 579,02 euros actuals. Es tracta de la segona pujada més gran de la història, després de la del 2020, que va ser del 5%", ha afirmat aquesta setmana Díaz.

7. Increment de la despesa social 

El projecte pressupostari pel 2023 recull un increment de 800 milions d'euros pel Pla de Xoc en Dependència, dirigit pel ministeri de Drets Socials liderat per Ione Belarra. A més, també incrementen els pressupostos del ministeri d'Igualtat pel Pla de reinserció de víctimes de tràfic d'éssers humans i el Programa Corresponsables.

8. L'IVA de les compreses 

L'any passat Unides Podem i la resta de socis parlamentaris van demanar incloure una rebaixa de l'IVA als productes d'higiene femenina, tot i que el PSOE s'hi va negar. Aquest any els socialistes han acceptat incloure aquesta mesura i han anunciat que rebaixaran l'IVA al 4% de tots els productes d'higiene femenina, així com els preservatius i altres anticonceptius no medicinals.