CCOO i UGT han acceptat la proposta del govern espanyol d'apujar el sou dels funcionaris un 9,5% fins al 2024. Aquest any pujaria un 3,5% amb caràcter retroactiu --un punt i mig més del que ja estava estipulat--, un 2,5% el 2023 i un 2,5% el 2024. UGT ja va avançar divendres que donava llum verda a la proposta i CCOO ho ha acceptat aquest dilluns al matí després d'una trobada, prèvia a la que tindran les parts a la Mesa General de Negociació de les administracions públiques. Comissions Obreres ha explicat que accepta l'oferta salarial supeditada a tancar un acord que contempli la resta de millores de condicions de treball --recuperació de drets sindicals, el dret a la negociació col·lectiva, eliminació de restriccions per a la implantació de la jornada de 35 hores, entre d'altres--. Per contra, el secretari general d'acció sindical de CSIF, Francisco Lama, ha criticat que la proposta "ni tan sols corregeix la inflació" i ha remarcat que és "insuficient". "Esperem una nova proposta", ha afegit.

Increment salarial

La setmana passada, el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, va rebutjar les rebaixes d'impostos i va avisar que calia "més recaptació" per polítiques d'estímul que evitin la recessió. En una entrevista a RTVE, Pacheco va assenyalar que cal actualitzar el salari mínim per "corregir" la inflació. En aquest sentit, el secretari general del sindicat va admetre que era "impossible pactar increments de sou del 10%", però va apostar per pactar una fórmula on "tothom faci un esforç" perquè posteriorment es pugui recuperar el poder adquisitiu perdut amb les clàusules de revisió salarial. Des de Comissions Obreres també van suggerir incrementar el salari dels funcionaris un 3,5% i van instar al govern espanyol a deixar clar què passarà l'any vinent i el 2024. "Si només s'augmenta el sou aquest 2022 es quedarà molt curt", va criticar Pacheco. Durant l'entrevista, Pacheco va convidar a Junts a ser "coherents" i a deixar clara la seva posició, sigui entrant o sortint de l'Executiu. "No té sentit que demani una qüestió de confianá i que cada dimarts doni suport al consell de Govern", va indicar. 

Reforç de l'autogovern

Paral·lelament, el sindicalista va afirmar que l'Executiu està "públicament trencat" i va afegir que "es manté unit tan sols per la proximitat de les eleccions municipals". En aquesta línia, Pacheco va descartar noves eleccions i va assenyalar que "hi ha una majoria parlamentària d'esquerres que podria donar recorregut a la legislatura". El full de ruta de Pacheco passa per "reforçar la capacitat d'autogovern i el prestigi de les institucions" i seguidament "plantejar consens per encaixar la nacionalitat catalana a l'Estat".