L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha mantingut en el 0,8% el seu pronòstic de creixement intertrimestral del PIB espanyol per al primer trimestre de l'any, mentre que per a Catalunya l'ha rebaixat en una dècima, fins al 0,7%, d'acord amb l'última actualització del seu model 'Mipred', que pronostica la taxa de creixement en temps real.

Quant a l'actualització del model Mipred Cat, que també estima la taxa de creixement en temps real de Catalunya, rebaixa al 0,74% la seva estimació de PIB per al primer trimestre de l'any, i estima una alça del 0,55% per al segon trimestre d'aquest any, després d'incorporar les dades del sector serveis.

L'organisme explica que les últimes dades d'importacions de béns el porten a mantenir la previsió de creixement del PIB d'Espanya en el 0,77% per al primer trimestre de l'any passat i la situen en el 0,81% per al segon trimestre. D'aquesta forma, l'Autoritat Fiscal augura un creixement superior en una dècima respecte al del quart trimestre de 2017 (+0,7%), segons l'avanç donat per l'INE a falta de la dada definitiva del pròxim 1 de març.

L'organisme presidit per José Luis Escrivá va pronosticar en novembre que l'impacte en l'economia espanyola de la incertesa sobre Catalunya podria ser de quatre dècimes (uns 4.000 milions d'euros) si la crisi és temporal, i fins a 1,2 punts del PIB (uns 13.000 milions d'euros) si es perllonga en el temps, per la qual cosa el creixement podria arribar a reduir-se a l'1,5% l'any. L'Autoritat Fiscal estimava per a Catalunya que la seva economia podria caure entre un 0,7% a l'escenari central i un 2,7% si es prolongava el desafiament sobiranista.